12-10-2012

Ο Γ. ΣΟΥΡΛΑΣ ΓΙΑ ΔΩΡΟΔΟΚΙΕΣ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


Στοιχεία που είχαν ως αποδέκτη τη Γενική Γραμματεία Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων διαβίβασε ο κ. Γ. Σούρλας στον Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος κ. Γρ. Πεπόνη.

Τα στοιχεία αυτά αναφέρονται σε πρόστιμα 350 εκ. δολαρίων που επέβαλαν οι δικαστικές αρχές των ΗΠΑ τα τελευταία δύο χρόνια σε πολυεθνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. Πρόκειται για εταιρείες που δωροδοκούσαν προκειμένου να προωθήσουν σε οργανισμούς του Ελληνικού Δημοσίου τα προϊόντα τους, φαρμακευτικά, ορθοπεδικά, ιατρικές συσκευές, αυτοκινητοβιομηχανίας και τηλεπικοινωνίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ποσά αυτά επιβλήθηκαν κατ' ελάχιστον, λαμβανομένου υπόψη ότι είναι αποτέλεσμα συμβιβασμού αφού οι μητρικές εταιρείες δέχθηκαν ότι διαπράχθηκε το αδίκημα της δωροδοκίας στην Ελλάδα και ακόμη τους επεβλήθη επιτήρηση από τις αρμόδιες αρχές ώστε να λειτουργούν με διαφάνεια στο εξής.

Κατά την εκδίκαση αυτών των υποθέσεων μεταξύ άλλων αποκαλύφθηκε ότι κατέβαλαν στους Έλληνες μεσάζοντες εκατομμύρια δολάρια σε εικονικές εταιρείες και μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις δρούσαν και για λογαριασμό άλλων χωρών όπως των Σκοπίων όπου καταβλήθηκε σε ένα μεσάζοντα το ποσό των έξι εκατομμυρίων δολαρίων για την εξυπηρέτηση οικονομικών συμφερόντων συγκεκριμένης εταιρείας τηλεπικοινωνιών.

Είναι προφανές ότι πρόκειται για κυκλώματα διαφθοράς, εκμαυλισμού και αθέμιτου ανταγωνισμού που συνέβαλαν ώστε να οδηγηθεί η χώρα στη χρεοκοπία και την εθνική ταπείνωση.

Οι αποστολείς αυτών των καταγγελιών που επικαλούνται τις αποφάσεις των δικαστηρίων των ΗΠΑ, που έχουν δημοσιοποιηθεί, αλλά κατ' επέκταση και όλοι οι Έλληνες φορολογούμενοι, θέλουν να πληροφορηθούν, ποιοι συμμετείχαν στα κυκλώματα ως μεσάζοντες, ποιοι οι τελικοί αποδέκτες, πόσα χρήματα καταχράστηκαν, ποια τα ποσά που ζημιώθηκε το ελληνικό Δημόσιο.

Ακόμη σε ποιες ενέργειες έχουν προβεί οι δικαστικές αρχές της χώρας μας που είχαν ενημερωθεί από τις υπηρεσίες των ΗΠΑ, ή σε ποιες προτίθενται να προβούν για την καταβολή στο ελληνικό δημόσιο των ποσών που καταχράστηκαν, ποιες ποινικές κυρώσεις αλλά και διοικητικές επεβλήθησαν για όσους κατείχαν θέσεις του δημοσίου.

FacebookTwitter

01-9999ff

footer1