6-12-2012

ΑΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΕΣ ΑΠΟΚΛΙΣΕΙΣ ΣΕ ΤΙΜΕΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ


Ο Γενικός Γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Γεώργιος Σούρλας διαβίβασε, φάκελο του οποίου έγινε αποδέκτης, στον πρόεδρο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων κ. Φλωρίδη με στοιχεία και αντίγραφα τιμολογίων από τα οποία προκύπτει ότι φάρμακα που προμηθεύονται οι ασθενείς στην Ελλάδα είναι σε πολλαπλάσιες τιμές σε σχέση με εκείνες που εισάγονται ή διατίθενται στο εξωτερικό.

Ενδεικτικά αναφέρονται ορισμένες περιπτώσεις από τις οποίες προκύπτουν ότι:
Ραδιοφάρμακο που εισάγεται στην τιμή των 623 € διατίθεται στους ασθενείς έναντι 3.300 € στην Ελλάδα ενώ στη Γαλλία με 1087 €.
Ραδιοφάρμακο που εισάγεται στην τιμή των 238 € διατίθεται στην Ελλάδα έναντι 3.000 € ενώ στο εξωτερικό με 1000 €. Ακόμη και σ' αυτά που παράγονται η διαφορά είναι πολλαπλάσια.
Ραδιοφάρμακο που παράγεται στην Ελλάδα διατίθενται στα εργαστήρια στην τιμή των 700-850 € ενώ στην €πη έναντι 200-250 €.

Ο κ. Σούρλας δήλωσε ότι ακόμη και σε μια περίοδο πρωτοφανούς οικονομικής κρίσεως ορισμένοι κοινωνικά ανάλγητοι συνεχίζουν αδίστακτα να κερδοσκοπούν και μάλιστα στον ευαίσθητο τομέα της υγείας απέναντι σε εκείνους που δίνουν μάχη για τη ζωή και εκείνους που προσπαθούν να κρατήσουν ζωντανά τα ασφαλιστικά ταμεία.

Η διαφάνεια, η ανάρτηση στο διαδίκτυο των τιμών των φαρμάκων, εμφυτευμάτων, ορθοπεδικών, καρδιολογικών συσκευών και άλλων που διατίθενται στην Ελλάδα και των αντίστοιχων τιμών στο εξωτερικό θα δώσει τη λύση, την απάντηση στην κερδοσκοπία και την εκμετάλλευση.

FacebookTwitter

01-9999ff

footer1