27-9-2012

Γ. ΣΟΥΡΛΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΥΣΙΜΑ


«Συνεχίζεται η προμήθεια νοθευμένων καυσίμων στις Ένοπλες Δυνάμεις, το λαθρεμπόριο καυσίμων και μάλιστα τώρα επεκτείνεται και στο φυσικό αέριο».

Αυτά δήλωσε ο Γ.Γ. Δ.Α.Δ., κ. Γ. Σούρλας μετά την ενημέρωση από τον Ειδικό Γραμματέα του ΣΔΟΕ Στυλιανό Στασινόπουλο και τους υπηρεσιακούς παράγοντες που χειρίζονται τα θέματα και που ανέφεραν ότι:

• Χημικές αναλύσεις δειγμάτων πετρελαίου κινήσεως που πήραν από στρατιωτικές δυνάμεις προκύπτει ότι είναι νοθευμένα.
• Βρέθηκαν στρατιωτικά καύσιμα σε δεξαμενές ιδιωτών.
• Ναυτιλιακό πετρέλαιο αποχρωματίζεται και διατίθεται στην ελεύθερη αγορά ως πετρέλαιο κίνησης,δηλαδή σε διπλάσια και πλέον τιμή
• Οι εικονικές εξαγωγές υπολογίζονται σε 1000 βυτία/έτος με απώλειες που ανέρχονται 150 εκ. ευρώ/έτος.
• Σε 240 εκ. λίτρα ανέρχονται τα λαθραία καύσιμα ετήσιως και οι απώλειες για το δημόσιο υπολογίζονται στα 300 εκ. ευρώ/έτος.
• Τα σκάφη δίωξης λαθρεμπορίου παραμένουν ακινητοποιημένα τρία και πλέον χρόνια.

Για να τεθεί τέρμα στα φαινόμενα αυτά και να παταχθούν τα κυκλώματα όπως επισημαίνουν οι του ΣΔΟΕ πρέπει:

1. Να εκδοθεί Υπουργική Απόφαση για τοποθέτηση μοριακού ιχνηθέτη σε όλα τα καύσιμα.
2. Να εκδοθεί Υπουργική Απόφαση για το σύστημα δορυφορικής παρακολούθησης όλων μεταφορικών μέσων με καύσιμα.
3. Να ολοκληρωθεί τοποθέτηση συστήματος εισροών-εκροών στα πρατήρια, όπως προβλέπεται από την σχετική Υπουργική Απόφαση, ώστε να ελέγχεται με ηλεκτρονικό τρόπο κάθε παράδοση-παραλαβή καυσίμου στον καταναλωτή.
4. Να επιστραφούν τα αντιλαθρεμπορικά σκάφη στο ΣΔΟΕ για να μπορέσει να ενεργοποιηθεί το Σύστημα Αυτόματου Εντοπισμού Εφοδιασμών Πλοίων (SLEPIA).

Και για το αέριο διαπιστώνεται λαθρεμπόριο. Αυτό συνίσταται στην εικονική προμήθεια αερίου για βιομηχανική χρήση ενώ σημαντικό μέρος αυτού διατίθεται στην κατανάλωση χωρίς μέτρα προφύλαξης, γεγονός που εγκυμονεί σοβαρότατους κινδύνους για τη ζωή των πολιτών. Το κόστος της απώλειας από την εκτροπή της χρήσης αερίου υπολογίζεται στα 25 εκ. ευρώ το χρόνο. Για να σταματήσει το φαινόμενο της εκτροπής χρήσης του αερίου, πρέπει οι συναλλαγές για την προμήθεια να γίνονται όλες υποχρεωτικά μέσω τραπέζης.

Μετά από όλα αυτά ο Γενικός Γραμματέας κ. Σούρλας που αποκάλυψε την προμήθεια νοθευμένων καυσίμων στις Ένοπλες Δυνάμεις και για το λαθρεμπόριο, από 8ετίας, θα προσκομίσει στοιχεία στους εισαγγελείς δίωξης οικονομικού εγκλήματος κ. Πεπόνη και κ. Μουζακίτη και θα επισκεφτεί τους υπουργούς Οικονομικών και Εθνικής Άμυνας.

Είναι απαράδεκτο τόνισε ο κ. Σούρλας σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης, περικοπής μισθών και συντάξεων και μάλιστα παρά τις επανειλημμένες καταγγελίες αδίστακτα τα κυκλώματα να συνεχίζουν την δράση τους και να πλουτίζουν.

FacebookTwitter

01-9999ff

footer1