13-03-2013

Γ. Σούρλας: Συγκλονιστικά στοιχεία για τις offshore εταιρίες

Νέα συγκλονιστικά στοιχεία υπερτιμολόγησης, εικονικών τιμολογίων και προμηθειών ιατρικών μηχανημάτων στα νοσοκομεία σε πολλαπλάσιες τιμές αποκαλύπτουν το μέγεθος της απάτης, επιχειρηματιών που δρουν μέσω των offshore εταιρειών. Ενδεικτικά αναφέρονται ορισμένες περιπτώσεις.

Υπερτιμολόγηση 2000% ή 45 φορές μεγαλύτερες τιμές
Εταιρεία προμηθεύτηκε από την Ισπανία μηχάνημα που η πραγματική του αξία ανερχόταν σε 4 εκ. δρχ.. Με τιμολόγιο όμως που εξέδωσε offshore εταιρεία στα νησιά Μan τιμολογήθηκε στα 174 εκ. δρχ.. Βάσει αυτού του τιμολογίου πήρε επιδότηση 79 εκ.δρχ.. Δηλαδή πλήρωσε το μηχάνημα 4 εκ. δρχ. και καρπώθηκε 75 εκ., τόσο απλά!

Με εικονικά τιμολόγια επιδοτήσεις
Επιχειρηματίας καταχώρησε στα λογιστικά του βιβλία εικονικό τιμολόγιο για αγορά μηχανήματος αξίας 18 εκ. δρχ. που εξέδωσε επ' ονόματι του offshore εταιρεία. Χωρίς να προβεί στην αγορά του μηχανήματος, άρα καμιά δαπάνη, έτσι καρπώθηκε επιδότηση 7,2 εκ. δρχ..

Ακριβότερα ιατρικά μηχανήματα κατά 400%
Μηχανική βαλβίδα καρδιάς ενώ το πραγματικό κόστος αγοράς όπως προκύπτει από το τιμολόγιο ανέρχονταν σε 1.225 ευρώ η ίδια η βαλβίδα στη συνέχεια τιμολογήθηκε από offshore εταιρεία και την προμήθευσαν στα νοσοκομεία έναντι 5.450 ευρώ.

Πρόκειται για ορισμένες εκ των πολλών περιπτώσεων που απασχόλησαν κατά το παρελθόν το ΣΔΟΕ και τις δικαστικές αρχές και που τώρα μετά τις νέες αποκαλύψεις εντείνουν τις προσπάθειες ελέγχων των offshore εταιρειών, που συνετέλεσαν καθοριστικά στη χρεωκοπία της χώρας.

Πρόκειται για ένα ζήτημα που άνοιξε το φάκελο η Γενική Γραμματεία Διαφάνειας για πρώτη φορά στη χώρα μας με τη ημερίδα στη Βουλή και τώρα άρχισε να απασχολεί και τη διεθνή κοινότητα μετά από δημοσιογραφική έρευνα σε 60 χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Με εκπεφρασμένη τη βούληση του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και τη συνεργασία όλων των αρμόδιων φορέων θα προχωρήσουμε στη πάταξη της διαφθοράς και την εμπέδωση της διαφάνειας τόνισε ο κος Σούρλας.

 2013-03-13-offshore-stoixeia

 

FacebookTwitter

01-9999ff

footer1