03-09-2013

Γ.Σούρλας: «Διαφάνεια και φορολογική Δικαιοσύνη δεν μπορεί να συνυπάρχουν με offshore εταιρείες»

 

Μετά την απάντηση του Κέντρου Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων, που αναφέρει ότι προσκρούει στο φορολογικό απόρρητο η παροχή στοιχείων για τα ερωτήματα αν έχουν επιβληθεί πρόστιμα σε επιχειρήσεις λόγω τριγωνικών συναλλαγών, δηλαδή μέσω offshore, ο Γ. Γ. Διαφάνειας Γ. Σούρλας δήλωσε:

«Είναι σεβαστό το φορολογικό απόρρητο, αλλά πρέπει να γίνει σεβαστή και η απαίτηση των Ελλήνων φορολογουμένων, που δοκιμάζονται σκληρά, να πληροφορηθούν σε ποια ποσά ανέρχονται οι φόροι και οι προσαυξήσεις που έχουν επιβληθεί για τριγωνικές συναλλαγές, που σε ορισμένες επιχειρήσεις οι φόροι αυτοί και οι προσαυξήσεις ξεπερνούν ακόμη και τα 600 εκατ. €., αν οι φόροι αυτοί διαγράφηκαν ή εισπράχθηκαν, ή τι άλλο συμβαίνει.

Οι συζητήσεις και αναζητήσεις αυτές επαναφέρουν το ζήτημα των συναλλαγών μέσω offshore, όταν μάλιστα στην κατάχρηση του δημοσίου χρήματος και στη φοροδιαφυγή που επιτυγχάνεται μέσω αυτών αποδίδεται μεγάλο μέρος του χρέους της Ελλάδος. Επομένως, για να υπάρξει φορολογική δικαιοσύνη και αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, που είναι προτεραιότητα για τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, πρέπει να καταργηθεί το καθεστώς των τριγωνικών συναλλαγών, το αμαρτωλό καθεστώς που δίνει τη δυνατότητα να μη συνοδεύονται οι εισαγωγές από τα αντίστοιχα τιμολόγια των προϊόντων, αλλά αυτά να τα εκδίδουν offshore εταιρείες άλλων χωρών που συνήθως ανήκουν ή ελέγχονται από τους ίδιους επιχειρηματίες.

Έτσι επιτυγχάνουν την υπερτιμολόγηση και εμφανίζουν μειωμένα κέρδη. Με απλά λόγια φοροδιαφεύγουν και μάλιστα επισήμως, πλήττουν την Εθνική Οικονομία και προκαλούν τους Έλληνες φορολογούμενους που με καθαρό και έντιμο τρόπο προσπαθούν να ανταποκριθούν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις, σε μία εξαιρετικά δύσκολη περίοδο για τη χώρα μας. Σε αυτό το καθεστώς πρέπει να τεθεί τέρμα, γιατί η διαφάνεια και η φορολογική δικαιοσύνη δεν μπορεί να συνυπάρξουν με offshore εταιρείες, όπως άλλωστε επεσήμαναν και οι Αρχηγοί Κρατών και Κυβερνήσεων το Μάρτιο 2012, αλλά και ο ΟΟΣΑ στη Σύνοδο των G20 στη Μόσχα το Φεβρουάριο του 2013», όπου τονίστηκε ότι «η επιχείρηση που θέλει να αποκρύψει έσοδα ιδρύει μία offshore σε άλλη χώρα».

FacebookTwitter

01-9999ff

footer1