19/03/2005

Γ. ΣΟΥΡΛΑΣ: Ν' ΑΝΟΙΞΕΙ Ο ΦΑΚΕΛΟΣ ΑΛΙΜΟΥΤΣΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΛΒΑΝΙΚΕΣ ΠΥΡΑΜΙΔΕΣ


Με αφορμή τα πρόσφατα δημοσιεύματα που αναφέρονται στον Αλβανό Αλιμουτσάι και την διευκόλυνσή του ν' αναπτύξει στην Ελλάδα εγκληματικές δραστηριότητες, ο κ. Σούρλας επανέφερε στην Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής το θέμα αυτό που το είχε θέσει το 1999 και το 2001.

Συγκεκριμένα με ερώτησή του που είχε καταθέσει στη Βουλή στις 3/12/99 προς τον τότε Υπουργό Δημ. Τάξης μεταξύ άλλων ανέφερε:
«Πρωτεργάτες της μεγάλης απάτης των Αλβανικών "πυραμίδων" σε συνεργασία με Έλληνες επιχειρηματίες αναπτύσσουν στη χώρα μας οικονομικές δραστηριότητες. Με το άφθονο χρήμα που ξεπλένουν αγοράζουν πολυτελής επαύλεις, ακίνητα, πλοία και αναπτύσσουν δραστηριότητες που ανησυχούν τις αρχές ασφαλείας.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Αλβανού Βεχμπί Αλιμουτσάι που επί χρόνια δρούσε στη χώρα μας όχι μόνο ανενόχλητος αλλά και με την προστασία ισχυρών παραγόντων.
Ενώ ενημερώθηκαν από τριετίας και πλέον οι Υπουργοί Δημόσιας Τάξης, Οικονομικών, Εθνικής Άμυνας και ο Πρωθυπουργός συνέχισε τις δραστηριότητες συνεργαζόμενος με Έλληνες επιχειρηματίες μέχρι που συνελήφθη, όχι από τις Ελληνικές αρχές αλλά από τις Αλβανικές κατηγορούμενος για την απάτη των "πυραμίδων".

Με την επιστολή του προς την Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής στις 8/11/2001 ζητούσε:
1) Μετά την αποκάλυψη εκ μέρους του Εφέτη Νικολούδη Προέδρου της Επιτροπής για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος ότι τα χρήματα από την απάτη των Αλβανικών «πυραμίδων» ήρθαν στην Ελλάδα να διερευνηθεί πλήρως η υπόθεση αυτή.
2) Να διερευνηθεί ποιος Αλβανός κατέθεσε 5,5 δις δρχ. σε τράπεζα των Ιωαννίνων, γεγονός που είχε επιβεβαιώσει ανώτερος δικαστικός λειτουργός, ποια η προέλευση των χρημάτων και ποιος ο προορισμός των καταθέσεων.
3) Να διερευνηθεί η υπόθεση της αγοράς βίλας στην Εκάλη από τον Αλβανό Αλιμουτσάι.

Δυστυχώς τότε η Επιτροπή Διαφάνειας δεν ασχολήθηκε με τα θέματα αυτά, ο δε τότε Υπουργός Δημόσιας Τάξης περιορίστηκε να απαντήσει για τον Αλιμουτσάι ότι «... δραστηριοποιείται ως επιχειρηματίας και φέρεται εμπλεκόμενος σε εγκληματικές δραστηριότητες, αγόρασε την άνοιξη του 1996, με την μεσολάβηση τρίτου προσώπου, βίλα επί της οδού Θέτιδος 27 στην Εκάλη».

Μετά από όλα αυτά ο κ. Σούρλας ζητάει ν' ανοίξει ο φάκελος Αλιμουτσάι που υπάρχει στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και να δοθεί απάντηση στα παρακάτω ερωτήματα:
1) Αν και ποιά στελέχη της τότε κυβέρνησης γνωρίζουν την δράση του Αλιμουτσάι στην Έλλαδα και σιωπούσαν;
2) Αν και ποια ηγετικά στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας ενώ γνώριζαν την παράνομη παραμονή του στην Ελλάδα και την εγκληματική του δραστηριότητα δεν προέβησαν ως όφειλαν στην δίωξή του;
3) Με ποιούς Έλληνες επιχειρηματίες συνεργάστηκε;

Ο κ. Σούρλας επισημαίνει τέλος ότι αν είχαν τότε γίνει οι απαραίτητες ενέργειες από την κυβέρνηση και τις διωκτικές αρχές θα είχαν αποφευχθεί αυτά τα θλιβερά φαινόμενα τα οποία διασύρουν διεθνώς τη χώρα μας και με το άφθονο παράνομο χρήμα που διακινείται από τα κυκλώματα υπονομεύεται το δημοκρατικό μας σύστημα.

FacebookTwitter

01-9999ff

footer1