18-05-2016

Γ. ΣΟΥΡΛΑΣ: ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΑ ΣΤΑ ΡΑΔΙΟΦΑΡΜΑΚΑ

623€ ΤΙΜΗ ΑΓΟΡΑΣ 3.300€ ΣΤΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ

 

Σχετικά με την αποκάλυψη προμήθειας ραδιοφαρμάκων σε πολλαπλάσια της αξίας τους τιμή, ο Γ. Σούρλας δήλωσε:

«Πριν από 4 χρόνια ως Γενικός Γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατέθεσα στον Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος και στον Πρόεδρο της Ανεξάρτητης Αρχής Προμηθειών, φακέλους με πλήρη στοιχεία για την κερδοσκοπία στη διακίνηση ραδιοφαρμάκων.

Κατέθεσα τιμολόγια βάσει των οποίων προέκυπτε ότι οι τιμές που προμηθεύονταν τα ραδιοφάρμακα τα νοσοκομεία και τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα ήταν πολλαπλάσιες, όχι μόνο σε σύγκριση με τις τιμές αγοράς αλλά και στις χώρες της διάθεσης παραγωγής.

Συγκεκριμένα αναφέρονταν:

- Ραδιοφάρμακο που εισάγεται στην τιμή των 623 ευρώ διατίθεται έναντι 3.300 ευρώ στην Ελλάδα, ενώ στη Γαλλία με 1.087 ευρώ.

- Ραδιοφάρμακο που εισάγεται στην τιμή των 238 ευρώ διατίθεται στην Ελλάδα έναντι 3.000 ευρώ, ενώ στο εξωτερικό με 1.000 ευρώ.

- Ραδιοφάρμακο που παράγεται στην Ελλάδα διατίθενται στα εργαστήρια στην τιμή των 700-850 ευρώ, ενώ στην Ευρώπη έναντι 150-200 ευρώ.

Όταν μετά από τέσσερα χρόνια από τότε που κατατέθηκαν συγκεκριμένα στοιχεία, αποκαλύφθηκε η κερδοσκοπία μόνο για ένα σκεύασμα σε ένα νοσοκομείο, εύλογα τίθεται το ερώτημα πρόκειται για ανεπάρκεια των ελεγκτικών μηχανισμών ή ελέγχου βούλησης.

Και όλα αυτά συμβαίνουν σε μια περίοδο βαθιάς οικονομικής κρίσης όπου προτεραιότητα αποτελεί η καταπολέμηση της διαφθοράς».

 

FacebookTwitter

01-9999ff

footer1