10-12-2013

Γ. ΣΟΥΡΛΑΣ: ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Ρατσισμός είναι λεηλασία της ανθρώπινης ψυχής


2013-12-10-dikaiomata-Sourlas-AthanasiouΟ Γενικός Γραμματέας Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που είχε την πρωτοβουλία και τον συντονισμό για την εκπόνηση Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, δήλωσε μετά το πέρας της παρουσίασης:

«Η Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων βρίσκει φέτος την ουσιαστική της έκφραση στη χώρα μας, με την εκπόνηση και δημοσιοποίηση Εθνικού Σχεδίου Δράσης. Είναι η πρώτη ολοκληρωμένη προσπάθεια που έγινε μέχρι σήμερα, το πρώτο πρόγραμμα με συγκεκριμένους στόχους και χρονοδιάγραμμα για την προστασία των Θεμελιωδών Ελευθεριών στην Ελλάδα.

Καθορίζεται ένα δεσμευτικό πλαίσιο προτεραιοτήτων και δράσεων. Προτεραιότητα είναι το δικαίωμα στη ζωή, η επιβίωση προϋπόθεση της οποίας είναι η διατροφή και η στέγη. Ήδη προ ημερών στη σύσκεψη που έγινε υπό τον Αρχιεπίσκοπο με συμμετοχή Υπουργών, Δημάρχων και υπηρεσιακών παραγόντων, υιοθετήθηκε η πρόταση της Γενικής Γραμματείας Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: «Κανένας Άστεγος Κανένας Πεινασμένος».

Προτεραιότητα είναι η διασφάλιση του κύρους της χώρας μας που διακρίνεται για την κοινωνική ευαισθησία, την πίστη στην ιδέα και την αξία του ανθρώπου και αυτές τις αρετές είμαστε διατεθειμένοι να τις διατηρήσουμε αντί πάσης θυσίας.

Η βαριά αυτή κληρονομιά, η μεγάλη παρακαταθήκη, δεξαμενή ελευθερίας και ανθρώπινης αξιοπρέπειας, μας υπαγορεύουν και σήμερα όχι μόνο να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις που απορρέουν από τους διεθνείς οργανισμούς αλλά να διαδραματίσουμε και πρωταγωνιστικό ρόλο.

Ματαιοπονούν όσοι πιστεύουν ότι μπορούν να αναβιώσουν ένα παγανιστικό πρωτογονισμό με θηριώδεις διαστάσεις και απάνθρωπες επιπτώσεις και πως μπορούν να εμπορεύονται τον πατριωτισμό και το θρησκευτικό συναίσθημα των Ελλήνων ανάγοντας σε ιδεολογία τον ρατσισμό.

Ο ρατσισμός βασικό συστατικό στοιχείο του φασισμού, δεν είναι μόνο στίγμα για την εποχή μας. Είναι λεηλασία της ανθρώπινης ψυχής.

Για την λύτρωση του ανθρώπου από τον ρατσισμό, τόνισε ο Γ. Σούρλας, τις πολιτικές των φυλετικών διακρίσεων αγωνίστηκε σ΄ όλη του τη ζωή ο Νέλσον Μαντέλα, που σήμερα κηδεύεται. Αλλά άφησε παρακαταθήκες και θα παραμείνει παγκόσμιο Σύμβολο ως υπέρμαχος της ελευθερίας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας».

book3x48 «Ανθρώπινα Δικαιώματα» Εθνικό Σχέδιο Δράσης

FacebookTwitter

01-9999ff

footer1