![]() |
Ο Γ. Σούρλας με τον κ. Κ. Σβωλόπουλο πρόεδρο της Ακαδημίας Αθηνών |
Στην πανηγυρική συνεδρίαση του εορτασμού της 70ης επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940 η Ακαδημία Αθηνών ετίμησε τον κ. Σούρλα για την καθοριστικής σημασίας συμβολή του με το βιβλίο και τις ενέργειές του στην αποκατάσταση της Εθνικής εκκρεμότητας σχετικά με τους πεσόντες κατά το έπος `40-`41 στη Β. Ήπειρο και την ανέγερση μνημείου.
Συγκεκριμένα το βιβλίο αναφέρεται στους 7936 πεσόντες που παραμένουν άταφοι ή προσωρινά θαμμένοι επί 70 χρόνια και στο γεγονός ότι για το σύνολο των πεσόντων από τον Οκτώβριο του `40 έως τον Απρίλιο του `41 που ανέρχονται σε 13976 δεν υπάρχει μνημείο στη χώρα μας.
Με το οδοιπορικό στα πεδία των μαχών και της αφηγήσεις Βορειοηπειρωτών που έζησαν τα γεγονότα γράφτηκε το βιβλίο που παρουσιάζει την αθέατη όψη του έπους του `40.
Με το βιβλίο αυτό – ντοκουμέντο έγιναν παρεμβάσεις προς πάσα κατεύθυνση αρμόδιων παραγόντων και υπηρεσιών και ιδιαίτερα προς την Αλβανική πλευρά, με αποτέλεσμα να επιτευχθεί συμφωνία με την Αλβανία και να κυρωθεί σύμβαση από την Βουλή τους για την ίδρυση δύο στρατιωτικών νεκροταφείων στις Βουλιαράτες και στα στενά της Κλεισούρας. Επίσης να αποφασιστεί ανέγερση μνημείου στο Καλπάκι.
Ο εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου 1940 φέρει στην μνήμη όλων το πολεμικό έπος που ανήγαγε την Ελλάδα σε πρωταγωνιστή της διεθνούς ζωής. Τότε, σε μια σπάνια έξαρση «πάθους για την ελευθερία» -κατά την έκφραση του Άγγελου Τερζάκη- οι Έλληνες έκαμψαν τον υπερφίαλο εχθρό και προσέδωσαν διαφορετική τροπή στην εξέλιξη της παγκόσμιας σύρραξης, ανατρέποντας την δυσμενή ισορροπία στον ευρύτερο χώρο των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου, συμβάλλοντας αποφασιστικά στην ήττα της ναζιστικής Γερμανίας στη Ρωσία, συντελώντας στην υποβάθμιση του φασιστικού καθεστώτος. Κατέδειξαν εμφαντικά, ακόμη, ότι το πνεύμα της εθνικής ομοψυχίας προσφέρεται ως αποτελεσματικό μέτρο για την υπέρβαση κάθε εμποδίου που θα ήταν δυνατόν να ορθώσει η διεθνής συγκυρία.
Η Ακαδημία Αθηνών τιμά, όπως οφείλει, τους θρυλικούς αγωνιστές. Στις 25 Μαρτίου, ήδη, του 1941 απένειμε το χρυσό μετάλλιο «δι'αρετήν και αυτοθυσίαν» στις Ένοπλες Δυνάμεις του έθνους. Τιμά όμως, ακόμη, και τους ηρωικούς νεκρούς, οι οποίοι δεν έχουν τύχει των επιβεβλημένων ταφικών τιμών στο αλβανικό έδαφος. Πράξη ανίερη και ανόσια από τους αρχαίους ήδη χρόνους! Η Αντιγόνη υποδεικνύει το δειν. Μνημείο λόγου αξεπέραστο, ο «Επιτάφιος» εκφωνήθηκε προς τιμήν ακριβώς των πεσόντων κατά το πρώτο έτος του Πελοποννησιακού Πολέμου και είναι γνωστή η καταδίκη σε θάνατο των Αθηναίων στρατηγών που, νικητές στη ναυμαχία των Αργινουσών, δεν περισυνέλεξαν τους ναυαγούς και τους νεκρούς ακόμη και όσοι Πέρσες έπεσαν στο πεδίο της μάχης του Μαραθώνα –που εορτάζουμε αυτές τις ημέρες– τάφηκαν από τους νικητές.
Χαιρετίζουμε όσα πρώτα βήματα έγιναν προς την ορθή κατεύθυνση. Χάρις στην ενθαρρυντική συμπαράσταση του Αρχιεπισκόπου Τιράνων και πάσης Αλβανίας Αναστασίου, επίτιμου μέλους της Ακαδημίας, χάρις στην ευγενή πρόθεση των δύο κυβερνήσεων, Ελλάδος και Αλβανίας, χάρις ακόμη και στις ενέργειες των δύο κοινοβουλίων, έχει συντελεστεί έργο θετικό. Χαιρόμαστε για τη συμβολική παρουσία –σήμερα εδώ– του Γεωργίου Σούρλα, τέως Αντιπροέδρου της Βουλής των Ελλήνων, ενός των πρωταγωνιστών στην προσπάθεια αυτή, ο οποίος όχι μόνο καταγράφει τη συγκεκριμένη πορεία, αλλά και έχει υπογραμμίσει την ανάγκη για την ανέγερση στο ηρωικό Καλπάκι μνημείου αντάξιου της νίκης του 1940 και της τιμής που οφείλεται στους συντελεστές της.
Βιβλίο Γ. Σούρλα «Οι ήρωες του 1940 περιμένουν»