Με το μετάλλιο των εξαίρετων πράξεων για την πατρίδα, τιμήθηκε ο αντιπρόεδρος της Βουλής Γ. Σούρλας από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων.
Τα μέλη του Συνδέσμου που ξεπερνούν τους 2.500 σε όλη την Ελλάδα τίμησαν τον Αντιπρόεδρο σε επίσημη τελετή στο εντευκτήριο της Βουλής απονέμοντάς του το μετάλλιο για πρώτη φορά σε πολιτικό - όπως είπαν- για την πρωτοβουλία του σχετικά με τον εντοπισμό του σπιτιού του Υψηλάντη και της Φιλικής Εταιρείας στη Μολδαβία. Να σημειωθεί ότι αυτή η πρωτοβουλία εντάσσεται στις δραστηριότητες του κ. Σούρλα ως Προέδρου του Ινστιτούτου Διαβαλκανικής Συνεργασίας «Ρήγας Βελεστινλής».
«Σας ξεχωρίσαμε από όλους τους πολιτικούς κ. Πρόεδρε για την εθνική και πατριωτική σας ευαισθησία» τόνισε απευθυνόμενος προς τον κ. Σούρλα, ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων, κ. Αλέξανδρος Κόντος, υπογραμμίζοντας το διακαές ενδιαφέρον του Αντιπροέδρου της Βουλής για εθνικές πρωτοβουλίες εντός και εκτός της χώρας όπως τη Διάσωση του Πύργου Νεμπόϊζα στο Βελιγράδι, την ανάληψη εκστρατείας για τη δημιουργία στρατιωτικών νεκροταφείων για τους ήρωες του αλβανικού έπους και την αποκατάσταση της ιστορικής μνήμης με πρωτοβουλίες για τους εκπροσώπους του Διαφωτισμού και τους Αγωνιστές της Επανάστασης του 1821.
Από την πλευρά του ο κ. Σούρλας μίλησε για τη συνέχεια του Θηβαϊκού Ιερού Λόχου στο σχήμα των Αγωνιστών του Υψηλάντη, για τον ιερό Λόχο στο Ελ-Αλαμέιν, καθώς και για το πνεύμα των Ιερολοχιτών το οποίο εκφράζεται μέσω των μελών του Πανελλήνιου Συνδέσμου των Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων. Και πρόσθεσε:
«Στους καιρούς που διανύουμε με τις προκλήσεις των γειτόνων μας και όλα όσα συμβαίνουν με τις ανιστόρητες αφέλειες ορισμένων, εμείς οφείλουμε να αποκαθιστούμε την ιστορική αλήθεια και να διασώζουμε την ιστορική μνήμη με πρωτοβουλίες που μας υπαγορεύει το ένδοξο παρελθόν μας».
Επίσης με το μετάλλιο των εξαίρετων πράξεων για την πατρίδα τιμήθηκε ο δημοσιογράφος Πέτρος Κασιμάτης, συνεργάτης του Αντιπροέδρου της Βουλής για τη συμβολή του στην ανάδειξη εθνικών θεμάτων.