21-3-2015

Γ. ΣΟΥΡΛΑΣ: «ΕΓΚΛΗΜΑ» Ο ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΕΞΑΡΤΗΜΕΝΩΝ

Στον κοινωνικό ρατσισμό κατά των εξαρτημένων αναφέρθηκε ο Γ. Σούρλας σε ομιλία του στην Ημερίδα «Νέοι και Ναρκωτικά», που οργάνωσε ο Ροταριανός Όμιλος Αθήνα –Λυκαβηττός, σήμερα Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού.

Μεταξύ των φαινομένων, τόνισε, του ρατσισμού που προσβάλλουν κάθε έννοια ανθρώπινης αξιοπρέπειας είναι και ο κοινωνικός ρατσισμός κατά των τοξικομανών και γενικώς των εθισμένων.

Αντί να συμπαρασταθούμε ηθικά, ψυχολογικά ακόμη και οικονομικά στα εξαρτημένα άτομα και στις οικογένειές τους, τους αντιμετωπίζουμε συνήθως με αδιαφορία, περιφρόνηση ακόμη και με απαξίωση με τους γνωστούς χαρακτηρισμούς.

Αντί να τους βοηθήσουμε, να βγουν από το δρόμο της συμφοράς που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στο θάνατο, με τη συμπεριφορά μας και με τη στάση μας τους ωθούμε στο χειρότερο.

Δυστυχώς αυτά τα φαινόμενα του ρατσισμού κατά των εθισμένων, δεν μας έχουν απασχολήσει στο βαθμό που επιβάλλεται, ακόμη και σε οργανωμένες Ημερίδες και Συνέδρια.

Αν δεν μπορούμε να συμβάλλουμε στην αντιμετώπιση των προβλημάτων των εξαρτημένων, ως προς την θεραπεία και την επανένταξη, τουλάχιστον ας σταθούμε ανθρώπινα, πολιτισμένα σε όλους αυτούς που ζουν το δράμα τους, όχι -πάντα- μόνο με τη δική τους ευθύνη.

FacebookTwitter

01-9999ff

footer1