19-06-2007

εφημερίδα "ΘΕΣΣΑΛΙΑ"

Γ. Σούρλας: «Υποχρέωση η γνώση της πολιτικής ιστορίας»

Οι πολιτικοί της Μαγνησίας - Ιστορική αναδρομή» είναι ο τίτλος του βιβλίου του αντιπροέδρου της Βουλής Γιώργου Σούρλα, το οποίο κυκλοφορεί από τον εκδοτικό οίκο "Α. Α. Λιβάνη" και παρουσιάζεται αύριο Τετάρτη στο Βόλο σε ειδική εκδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο "Κορδάτος" του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Στις 374 σελίδες του βιβλίου ο αναγνώστης έχει τη μοναδική ευκαιρία να πληροφορηθεί για τη δράση των πολιτικών προσώπων της περιοχής μας από το 1881 μέχρι σήμερα. "Αποτελεί υποχρέωση του κάθε πολιτικού η γνώση της πολιτικής ιστορίας του τόπου του" επισημαίνει ο συγγραφέας του βιβλίου.

sourlas-4Ξεκινώντας τη συζήτησή μας με τον αντιπρόεδρο της Βουλής, του ζητάμε να μας πει τι ήταν εκείνο που τον ώθησε να προχωρήσει στη συγγραφή του βιβλίου, παρουσιάζοντας στοιχεία για τα πολιτικά πρόσωπα της Μαγνησίας. "Κοιτάξτε" επισημαίνει ο Γ. Σούρλας "υποχρέωση του κάθε πολίτη είναι να γνωρίζει την ιστορία του τόπου του και από αυτή την αρχή δεν μπορούν να εξαιρούνται τα πολιτικά πρόσωπα. Αποτελεί υποχρέωση, λοιπόν, του κάθε πολιτικού η γνώση της πολιτικής ιστορίας του τόπου του. Στόχος μου δεν ήταν η γενικότερη αναφορά στην κεντρική πολιτική σκηνή, αλλά η σε βάθος διερεύνηση της δράσης των πολιτικών προσώπων της περιοχής μας. Προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι αν δεν γνωρίζεις πρωταρχικά την κατά τόπους πολιτική δράση, τότε δεν μπορείς να έχεις μια συνολική εικόνα για την κεντρική πολιτική σκηνή. Προς αυτή, λοιπόν, την κατεύθυνση προσπάθησα να γνωρίσω την πολιτική ιστορία της περιοχής μας, του τόπου μας σχετικά με το ποια πολιτικά πρόσωπα υπήρξαν, κάτω από ποιες συνθήκες έδρασαν και κυρίως ποια ήταν εκείνα τα σημαντικά γεγονότα, τα οποία σημάδεψαν την πολιτική ιστορία της Μαγνησίας. Συνάντησα αρκετές δυσκολίες σε αυτή μου την προσπάθεια, η οποία δεν ήταν καθόλου εύκολη. Ερεύνησα σε βάθος με σκοπό τη συγκέντρωση όσο το δυνατόν περισσοτέρων στοιχείων, προκειμένου να τα θέσω μέσω της συγγραφής του βιβλίου στη διάθεση όλων. Έτσι ξεκίνησε κοντολογίς η συγκεκριμένη συγγραφική μου προσπάθεια" τονίζει ο αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων.

Ας δούμε, όμως, ποιες ήταν οι δυσκολίες, οι οποίες παρουσιάστηκαν στη διαδικασία συγκέντρωσης των αξιόλογων πράγματι στοιχείων. "Βασικός μου σκοπός ήταν να συγκεντρώσω όλα τα απαραίτητα στοιχεία, έτσι ώστε να είμαι σαφής στον αναγνώστη. Δεν ήταν μια εύκολη εργασία. Έτρεπε να γνωρίζω τα βιογραφικά στοιχεία των πολιτικών προσώπων του Νομού, ξεκινώντας από το 1881, όταν απελευθερώθηκε η Μαγνησία, με αρχική αναφορά στους πρώτους πέντε τότε πολιτικούς. Η δυσκολία ήταν ότι δεν υπάρχουν απόγονοι, δεν έχουν καταγραφεί τα στοιχεία και πρέπει να τονιστεί ότι στη Βουλή δεν υπάρχει αρχείο, το οποίο να διευκολύνει μια τέτοια προσπάθεια. Κατά συνέπεια λοιπόν έπρεπε να ανατρέξω σε άλλες πηγές προκειμένου να συγκεντρώσω στοιχεία και ιδιαίτερα φωτογραφίες των πολιτικών προσώπων. Μέλημά μου η συγκέντρωση στοιχείων για τη δράση, τα έργα τους, τις κοινοβουλευτικές τους παρεμβάσεις, γενικότερα την πολιτική τους δραστηριότητα. Η προσπάθεια συγκέντρωσης των στοιχείων ήταν επίπονη και διήρκηοε τέσσερα ολόκληρα χρόνια. Πρέπει, ωστόσο, να επισημανθεί ότι το βιβλίο δεν αφορά μόνο την τοπική πολιτική ιστορία. Είναι κομμάτι της εθνικής μας ιστορίας, με αναφορά στο γενικότερο πολιτικό γίγνεσθαι. Η Μαγνησία έχει πράγματι να παρουσιάσει πολιτικά πρόσωπα, τα οποία αποτελούν σύμβολα, πρότυπα αρετής και τόλμης, πρωτοπόρα στο διαφωτισμό, στους απελευθερωτικούς αγώνες, στην πολιτική με ήθος" αναφέρει ο κ. Σούρλας.

Πέρα από την αναφορά στα πολιτικά πρόσωπα της Μαγνησίας, στη δράση και τα έργα τους, ο αναγνώστης θα έχει την ευκαιρία να πληροφορηθεί και για άλλα στοιχεία της περιοχής.

"Πράγματι, θα πληροφορηθεί πάνω στα ιστορικά στοιχεία του Νομού μας αναλυτικά για κάθε περιοχή ξεχωριστά, για τις διοικητικές μεταβολές στη Μαγνησία, καθώς και για στοιχεία της πολιτικής ζωής εκείνης της εποχής. Στο βιβλίο αναφέρομαι διεξοδικά στις συνθήκες, οι οποίες επικρατούσαν τότε, κάνοντας παράλληλα μια ιστορική αναδρομή. Γίνεται εκτενής αναφορά πάνω στην τοπική ας μου επιτραπεί να πω δραστηριότητα των πολιτικών προσώπων σε σχέση με την κεντρική εξουσία. Πώς δρουν δηλαδή τοπικά ταυτόχρονα με τις εξελίξεις στην κεντρική πολιτική σκηνή" καταλήγει ο κ. Σούρλας.

link go16x16 «ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΤΗΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ»

tube-parousiasi-vivliou-politikoi-magnisias

FacebookTwitter

01-9999ff

footer1