29-5-2008

κείμενο: εφημερίδα ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ
φωτογραφίες: αρχείο Γ. Σούρλα

Εκδηλώσεις τιμής για τον Γεώργιο Φιλάρετο

2008-05-31-parousiasi-filaretos

2008-06-01-protomi-filaretouΕκδηλώσεις αφιερωμένες στον "Πατέρα της Δημοκρατίας" Γεώργιο Φιλάρετο θα πραγματοποιηθούν παρουσία του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Σαρτζετάκη το διήμερο 31 Μαΐου και 1η Ιουνίου στον Βόλο και το Προμύρι κατόπιν συνεργασίας του Διαβαλκανικού Ινστιτούτου με τον Δήμο Σηπιάδος. Σύμφωνα με το πρόγραμμα των εκδηλώσεων ο κύκλος ανοίγει το Σάββατο 31 Μαΐου στις 8 μ.μ. με την παρουσίαση των τριών πρώτων τόμων των Απάντων του Γεωργίου Φιλάρετου στο αμφιθέατρο "Κορδάτος" του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Χαιρετισμό στην εκδήλωση θα απευθύνουν ο Αντιπρόεδρος της Βουλής και πρόεδρος του Διαβαλκανικού Ινστιτούτου κ. Γιώργος Σούρλας και ο δήμαρχος Σηπιάδος κ. Σταμάτης Βακούλας. Το έργο του Γεωργίου Φιλάρετου θα παρουσιάσουν ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Χρήστος Σαρτζετάκης, ο καθηγητής Ιστορίας του Τμήματος Ιστορίας-Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Δημήτρης Πατελοδήμος. Την εκδήλωση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος κ. Χρήστος Μπουκώρος.

Την Κυριακή 1η Ιουνίου στις 11 το πρωί ο κ. Σαρτζετάκης θα τελέσει τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Γεωργίου Φιλάρετου στον προαύλιο χώρο του Δημαρχείου Βόλου και την ίδια μέρα στις 7 μ.μ ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα εγκαινιάσει το αναπαλαιωμένο σπίτι του Γεωργίου Φιλάρετου στο Προμύρι. Θα ακολουθήσει πρόγραμμα ποικίλων εκδηλώσεων στην πλατεία Προμυρίου, που διοργανώνει ο Δήμος Σηπιάδος σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Προμυρίου "Γεώργιος Φιλάρετος" τιμής ένεκεν στο πνευματικό τέκνο του Προμυρίου.

Οπως αναφέρει στο σημείο αυτό ο κ. Σούρλας "ξεχώρισα την προσωπικότητα του Γεωργίου Φιλάρετου κατά τη διάρκεια της προσπάθειάς μου να συλλέξω στοιχεία για το βιβλίο μου, που αναφέρονταν στους "Πολιτικούς της Μαγνησίας". Ο Γεώργιος Φιλάρετος, ο οποίος ήταν πολυγραφότατος, διακρίνονταν για το ήθος και την εντιμότητά του και είναι ο μόνος πολιτικός στον οποίο ανήκει ο τιμητικός τίτλος "Πατέρας της Δημοκρατίας". Στόχος μας, καταλήγει ο κ. Σούρλας, είναι η έκδοση των απάντων του".

Ο Γεώργιος Φιλάρετος, γιος του Προμυριώτη Νικόλαου Φιλάρετου, πρωταγωνιστή της επανάστασης του 1854, διετέλεσε βουλευτής Βόλου-Φερών και Πηλίου από τις πρώτες εκλογές που διεξήχθησαν μετά την προσάρτηση της Θεσσαλίας στο ελληνικό κράτος το 1881 και επανεξελέγη τέσσερις φορές, τις χρονιές 1885, 1890, 1895 και 1910. Διετέλεσε Υπουργός Δικαιοσύνης και Εξωτερικών καθώς και Γερουσιαστής αριστίνδην της Βουλής και της Γερουσίας. Ηταν ιδρυτής του Λαϊκού Κόμματος, στο οποίο μεταλαμπάδευσε τις αρχές και τις αξίες που τον διέκριναν ως άνθρωπο και κέρδισε επάξια μια θέση στο πάνθεο των αθανάτων με το έργο, την προσφορά και τον λόγο του. "Αντιληφθήκαμε από την πρώτη στιγμή τη σπουδαιότητα της προσωπικότητας και του έργου του Γεωργίου Φιλάρετου, ο οποίος άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του στην περιοχή", επισημαίνει από την πλευρά του ο δήμαρχος Σηπιάδος κ. Βακούλας, αναφερόμενος στην κορυφαία πολιτική φυσιογνωμία. Η αναπαλαίωση του σπιτιού του Γεωργίου Φιλάρετου, προκειμένου να αποτελέσει Μουσείο, αποτελεί πρωτοβουλία σύμφυτη με τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης και του έργου του πολυγραφότατου πολιτικού ανδρός.

"Στο Μουσείο που δημιουργήθηκε στο Προμύρι, προσθέτει ο κ. Βακούλας, θα εκτεθούν εκτός των άλλων τα έργα του Γεωργίου Φιλάρετου και εκφράζουμε στο σημείο αυτό τις ευχαριστίες μας προς τον πρόεδρο της Βουλής κ. Σούρλα, με πρωτοβουλία του οποίου εκδόθηκαν τρεις τόμοι αφιερωμένοι στο έργο του τιμώμενου πολιτικού. Το Μουσείο Φιλάρετου στο Προμύρι θα αποτελέσει σημείο πολιτιστικής αναφοράς όχι μόνο για τους ντόπιους αλλά και τους επισκέπτες της περιοχής και ως δημοτική αρχή θα συνεχίσουμε προς την κατεύθυνση της ανάδειξης της τοπικής ιστορίας, καταλήγει ο κ. Βακούλας, με την αξιοποίηση του Αλευρόμυλου Φάμπα στο Λαύκο και το Μουσείο Γιώργου Θωμά στο Προμύρι, που βρίσκονται σε φάση μελετών, προκειμένου να ενταχθούν στην νέα προγραμματική περίοδο".

2008-06-01-promyri-filaretos 2008-06-01-apokalyptiria-protomis-filaretou

 

FacebookTwitter

01-9999ff

footer1