19-11-2007

Γ. ΣΟΥΡΛΑΣ: Να εξεταστεί το πρόβλημα της εξάρτησης
των νέων από τον Ηλεκτρονικό Υπολογιστή και το Διαδίκτυο


Ο Αντιπρόεδρος της Βουλής Γ. Σούρλας, με επιστολή του προς την Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Έρευνας και Τεχνολογίας της Βουλής, θέτει το θέμα της εξάρτησης νέων και εφήβων από τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και το διαδίκτυο και ζητεί να διερευνηθεί το πρόβλημα. Συγκεκριμένα, ο κ. Σούρλας, στην επιστολή του αναφέρει:

Επικίνδυνες διαστάσεις έχει προσλάβει η εξάρτηση νέων και εφήβων από τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και το διαδίκτυο.

Πρόκειται για μία μάστιγα που τείνει να καταστεί πιο επικίνδυνη ακόμη και από τα ναρκωτικά και άλλες εξαρτήσεις. Οι χρήστες αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής και σωματικής υγείας.

Βρίσκονται σε οικογενειακή και κοινωνική απομόνωση, εγκαταλείπουν τις σπουδές, τις επαγγελματικές δραστηριότητες, ή ακόμα και την οικογένειά τους. Παρουσιάζουν βίαιες ή και παραβατικές συμπεριφορές. Σε προχωρημένο στάδιο μάλιστα, το φαινόμενο ξεπερνά την αλλοτρίωση της προσωπικότητας και φτάνει μέχρι και την φυσική εξόντωση.

Οι γονείς είναι ανυποψίαστοι για τους κινδύνους που εγκυμονεί η υπερβολική χρήση των υπολογιστών και του διαδικτύου για το παιδί τους. Προκειμένου να ικανοποιήσουν τις επιθυμίες του παιδιού και να συμβαδίζουν με τις τάσεις της εποχής για συνεχή αναβάθμιση των υπολογιστών και της ταχύτητας πρόσβασης στο διαδίκτυο, όχι μόνο δεν παίρνουν μέτρα, αλλά διαθέτουν χρήματα και από το υστέρημά τους πολλές φορές.

Βέβαια, αυτή είναι μία διάσταση του φαινομένου, γιατί παρόμοια προβλήματα εξάρτησης από τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και το διαδίκτυο, υφίστανται και σε οργανωμένα καταστήματα (Ίντερνετ Καφέ) αλλά και σε επαγγελματικούς χώρους.

Η έκταση του φαινομένου σε άλλες χώρες έχει πάρει τέτοιες διαστάσεις που δημιουργούνται Κέντρα Απεξάρτησης από τον Εθισμό του Διαδικτύου. Ήδη και στην Ελλάδα, όσοι γονείς έχουν αντιληφθεί το πρόβλημα των παιδιών τους, αναζητούν εναγωνίως ειδικούς επιστήμονες και Κέντρα για να μπορέσουν να τα απεξαρτήσουν. Στις ΗΠΑ οι γιατροί ζητούν να χαρακτηριστεί επίσημα ως ασθένεια - ψυχική διαταραχή η εξάρτηση στα βιντεοπαιχνίδια και να προχωρήσει η πολιτεία σε νομοθετικές ρυθμίσεις για την ασφαλιστική κάλυψη της ασθένειας.

Το γεγονός ότι μπορεί τα βιντεοπαιχνίδια να επιφέρουν ψυχικές διαταραχές και αυτό να είναι επίσημα και νομοθετικά κατοχυρωμένο, προκαλεί έντονη ανησυχία στις εταιρείες παραγωγής βιντεοπαιχνιδιών.

Πρόκειται για τεράστια ποσά και συμφέροντα, αφού ενδεικτικά, ένα μόνο τέτοιο βιντεοπαιχνίδι, έφτασε σε πωλήσεις τα 84 εκατομμύρια λίρες μόνο στις πρώτες 24 ώρες κυκλοφορίας του.

Μετά απ' όλα αυτά, η πολιτεία έχει υποχρέωση άμεσα να δραστηριοποιηθεί τόσο προς την κατεύθυνση της πρόληψης όσο και προς την θεραπεία για τους νέους που είναι εξαρτημένοι.

Είναι προφανές ότι δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για αδιαφορία και ολιγωρία. Πρέπει να τεθούν σε εγρήγορση όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες και να ληφθούν όλα τα μέτρα (νομοθετικά κ.ά.) για τον έλεγχο και την αποτελεσματική αντιμετώπιση του επικίνδυνου αυτού φαινομένου.

Για τους λόγους αυτούς απευθύνομαι στην Επιτροπή σας ως αρμόδια κατά το άρθρο 43 Α, παρ. 1, περ. γ (για την παρακολούθηση και αξιολόγηση των συνεπειών της τεχνολογικής εξέλιξης), προκειμένου να εξεταστεί διεξοδικά το πρόβλημα.

FacebookTwitter

01-9999ff

footer1