11-12-2007

ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ Η ΕΞΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΑΠΟ Η/Υ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ


Η εξάρτηση των νέων από το διαδίκτυο και τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και οι επικίνδυνες διαστάσεις που έχει προσλάβει το θέμα, συζητήθηκε στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μετά από εισήγηση του κ. Σούρλα, μέσω της Ευρωβουλευτού της Ν.Δ. Μ. Παναγιωτοπούλου-Κασσιώτου.

Συγκεκριμένα, η ευρωβουλευτής τόνισε ότι ο ελληνικός λαός ανησυχεί για την τύχη ανηλίκων ασθενών που νοσηλεύονται λόγω εθισμού χρήσεως του διαδικτύου και των βιντεοπαιχνιδιών. Θεώρησε μάλιστα το θέμα αυτό σημαντικότερο από τις εξελίξεις του προβλήματος της Ολυμπιακής Αεροπορίας, η οποία με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο «θα συνεχίσει να προσφέρει υπηρεσίες», όπως ανέφερε απαντώντας σε σοσιαλίστρια συνάδελφό της.

Υπογράμμισε ότι, αν και δεν πρέπει να δαιμονοποιείται η χρήση των νέων μέσων της τεχνολογίας της επικοινωνίας, η εξάρτηση από την αλόγιστη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών και τη σύνδεση με το διαδίκτυο, οδηγεί τους χρήστες σε ψυχικές και σωματικές νόσους, οικογενειακή και κοινωνική απομόνωση, εγκατάλειψη σπουδών και επαγγέλματος καθώς και βία ή παραβατική συμπεριφορά ή ακόμα και αυτοκτονία. Οι γονείς ενθαρρυνόμενοι από την προσφορά των νέων τεχνολογιών και επικοινωνίας, και την εκπαιδευτική και μορφωτική τους χρήση, επιχορηγούν τη συνεχή αναβάθμιση της υλικοτεχνικής υποδομής και της ταχύτητας πρόσβασης στο διαδίκτυο, χωρίς να αντιλαμβάνονται τους εγκυμονούντες από την κατάχρηση κινδύνους για τα παιδιά τους.

Αναφερόμενη στην έλλειψη παροχής επίσημων μέσων αντιμετώπισης του προβλήματος υπογράμμισε ότι: «Δεν παρέχονται στους γονείς δυνατότητες ελέγχου του χρόνου χρήσης και των περιεχομένων των ηλεκτρονικών προγραμμάτων. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν επιδοτεί τα μέτρα ασφαλείας χρήσης του Διαδικτύου. Ο ελεύθερος ανταγωνισμός στην ανοιχτή αγορά επιτρέπει την παραγωγή, την εισαγωγή από τρίτες χώρες και τη διάδοση βιντεοπαιχνιδιών καθώς και την ανεξέλεγκτη επί 24ωρου βάσεως λειτουργία των Ίντερνετ καφέ. Η ιατρική έρευνα και περίθαλψη σε ιατρικά κέντρα απεξάρτησης δεν είναι διαδεδομένη στην Ευρώπη. Οι διωκτικές αρχές δεν ελέγχουν αποτελεσματικά το ηλεκτρονικό έγκλημα σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

FacebookTwitter

01-9999ff

footer1