6-10-2008

Ο Γ. ΣΟΥΡΛΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΡΤΗΣΗ ΑΠΟ Η/Υ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

2008-10-06-eksartisi-diadyktio


Στο πρόβλημα του εθισμού στον υπολογιστή και το διαδίκτυο αναφέρθηκε με συγκεκριμένα στοιχεία και προτάσεις ο Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Γ. Σούρλας, κατά την ομιλία του στα πλαίσια εκδήλωσης που διοργάνωσε η Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος και Αλμυρού και ο Δικηγορικός Σύλλογος Βόλου.

Ο κ. Σούρλας άρχισε την ομιλία του με δύο παραδοχές για το διαδίκτυο.

ΠΑΡΑΔΟΧΗ ΠΡΩΤΗ:
Το διαδίκτυο αποτελεί αναμφισβήτητο χρήσιμο μέσο για την μάθηση, την ενημέρωση, την επιστήμη, τις τέχνες για την επικοινωνία και πολλές άλλες δραστηριότητες. Άλλωστε γι'αυτό το διαδίκτυο αποκαλείται «παγκόσμιο βιβλίο».

ΠΑΡΑΔΟΧΗ ΔΕΥΤΕΡΗ:
Η κατάχρηση του διαδικτύου προκαλεί εθισμό, εξάρτηση με δραματικές επιπτώσεις ιδιαίτερα στους νέους.
Εκτός από την εξάρτηση πρόβλημα αποτελεί και η πλοήγηση σε ιστοσελίδες επικίνδυνες με πορνογραφικό υλικό, με παιδοφιλικό χαρακτήρα σε εικονικό κόσμο. Πρόκειται για μια μάστιγα που τείνει να καταστεί πιο επικίνδυνη ακόμη και από τα ναρκωτικά και άλλες εξαρτήσεις.

Στη συνέχεια έδωσε απαντήσεις στα παρακάτω καίρια ερωτήματα:

ΕΡΩΤΗΜΑ 1ο:
Πότε θεωρούμε ότι κάποιος χρήστης διαδικτύου έχει εθισμό;

  • όταν αφιερώνει υπερβολικό χρόνο ενασχόλησης με Η/Υ στο σπίτι, στο internet café όπου υπάρχουν και περιπτώσεις που παραμένουν ακόμη και 24 ώρες.
  • όταν η ενασχόληση με το διαδίκτυο τον οδηγεί σε παραμέληση βασικών υποχρεώσεων όπως είναι το σχολείο, το Πανεπιστήμιο, το επάγγελμά του.
  • όταν περιορίζονται οι σχέσεις μέσα στην οικογένεια, και με τους φίλους
  • όταν εγκαταλείπει τα χόμπυ του.
  • όταν σταματά την χρήση του διαδικτύου παρουσιάζει σύνδρομο στέρησης.

ΕΡΩΤΗΜΑ 2ο:
Ποια είναι τα αίτια που οδηγούν στην εξάρτηση;

Είναι πολλά και ποικίλα και έχουν να κάνουν με οικογενειακές, κοινωνικές, οικονομικές, πολιτιστικές συνθήκες. Οι γονείς είναι ανυποψίαστοι για τους κινδύνους που εγκυμονεί η υπερβολική χρήση των υπολογιστών και του διαδικτύου για το παιδί τους. Προκειμένου να ικανοποιήσουν τις επιθυμίες του παιδιού και να συμβαδίζουν με τις τάσεις της εποχής για συνεχή αναβάθμιση των υπολογιστών και της ταχύτητας πρόσβασης στο διαδίκτυο, όχι μόνο δεν παίρνουν μέτρα, αλλά διαθέτουν χρήματα και από το υστέρημά τους πολλές φορές.
Βέβαια αυτή είναι μία διάσταση του φαινομένου, γιατί παρόμοια προβλήματα εξάρτησης από τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και το διαδίκτυο, υφίστανται και σε οργανωμένα καταστήματα (Ιντερνέτ Καφέ) αλλά και σε επαγγελματικούς χώρους.

ΕΡΩΤΗΜΑ 3ο:
Ποιες είναι οι επιπτώσεις;

Οι χρήστες ή το ορθότερο οι καταχραστές του υπολογιστή:

  • Αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής και σωματικής υγείας.
  • Βρίσκονται σε οικογενειακή και κοινωνική απομόνωση, εγκαταλείπουν τις σπουδές, τις επαγγελματικές δραστηριότητες ή ακόμα και την οικογένειά τους.
  • Παρουσιάζουν βίαιες ή και παραβατικές συμπεριφορές. Σε προχωρημένο στάδιο μάλιστα, το φαινόμενο ξεπερνά την αλλοτρίωση της προσωπικότητας και φτάνει μέχρι και την φυσική εξόντωση.

ΕΡΩΤΗΜΑ 4ο:
Ποια είναι η έκταση του εθισμού;

Η έκταση του φαινομένου σε άλλες χώρες έχει πάρει τέτοιες διαστάσεις που αναγκαστικά δημιουργούνται Κέντρα Απεξάρτησης από τον Εθισμό του Διαδικτύου. Στην Αγγλία για παράδειγμα 1 στα 5 παιδιά ηλικίας 12-16 χρονών είναι εξαρτημένα από παιχνίδια στον H/Y, όπως έδειξε έρευνα του Τμήματος Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Nottingham Trend.
Στην χώρα μας το πρόβλημα είναι υπαρκτό και έχει προσλάβει επικίνδυνες διαστάσεις.
Ο εθισμός είναι σε μεγαλύτερο ποσοστό στην επαρχία.
Στην Αθήνα είναι 1% και Θεσσαλία φθάνει στο 8.2%
Ήδη και στην Ελλάδα, όσοι γονείς έχουν αντιληφθεί το πρόβλημα των παιδιών τους, αναζητούν εναγωνίως ειδικούς επιστήμονες και Κέντρα για να μπορέσουν να τα απεξαρτίσουν.
Το γεγονός ότι η Μονάδα Εφηβικής Υγείας της Β! Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθήνας στο Νοσοκομείο Παίδων δέχεται παιδιά για απεξάρτηση καταδεικνύει το μέγεθος του προβλήματος στη χώρα μας.

ΕΡΩΤΗΜΑ 5ο:
Έχει οικονομική διάσταση;

Και βέβαια έχει. Πρόκειται για τεράστια ποσά και συμφέροντα. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι ένα μόνο βιντεοπαιχνίδι, έφτασε σε πωλήσεις τα 84 εκατομμύρια λίρες μόνο στις πρώτες 24 ώρες κυκλοφορίας του.


ΕΡΩΤΗΜΑ 6ο:
Πώς πρέπει να αντιδράσουν οι γονείς όταν αντιληφθούν το πρόβλημα και που πρέπει να απευθυνθούν;


Θα πρέπει να απευθυνθούν στους ειδικούς επιστήμονες ( παιδοψυχίατρους, ψυχίατρους ψυχολόγους).
Καθώς και στη Μονάδα Εφηβικής Υγείας που διαθέτει εξειδικευμένους με εμπειρία πλέον επιστήμονες.

ΕΡΩΤΗΜΑ 7ο:
Τι πρέπει να κάνει η πολιτεία;


Μετά απ΄ όλες αυτές τις διαπιστώσεις η πολιτεία έχει υποχρέωση άμεσα να δραστηριοποιηθεί τόσο προς την κατεύθυνση της πρόληψης όσο και προς την θεραπεία για τους νέους που είναι εξαρτημένοι.

Η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Έρευνας και Τεχνολογίας της Βουλής που ασχολήθηκε με το πρόβλημα μετά από επιστολή που τους απηύθυνα κατέληξε στις παρακάτω προτάσεις:

  • Διοργάνωση, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, του πρώτου, στη Ελλάδα, Ιατρικού Συνεδρίου που θα αφορά στον εθισμό στο Διαδίκτυο ώστε να ενημερωθούν και να ευαισθητοποιηθούν οι ειδικοί επιστήμονες (παιδοψυχίατροι, ψυχίατροι και ψυχολόγοι, καθώς και ιατροί διαφόρων ειδικοτήτων, παιδίατροι και άλλοι).
  • Δημιουργία Κέντρου Αναφοράς για την καταγραφή, διάγνωση και ειδική αντιμετώπιση των περιπτώσεων εθισμού στην Χώρα μας με τελικό στόχο τον συντονισμό της επιστημονικής έρευνας.
  • Χαρακτηρισμός του εθισμού ως ψυχική ασθένεια.
  • Δημιουργία νέων Ιατρικών Μονάδων Εφηβικής Υγείας στα πρότυπα της ήδη λειτουργούσας στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού».
  • Δημιουργία Ειδικών Παιδοψυχιατρικών Υπηρεσιών. Οι Υπηρεσίες αυτές θα υλοποιηθούν ειδικά προγράμματα περιορισμού της χρήσης από τον έφηβο, εκπαίδευσης της οικογενείας του και ψυχοθεραπευτικής παρέμβασης.
  • Δημιουργία τηλεφωνικών γραμμών συμβουλευτικού και ενημερωτικού χαρακτήρα, για το ευρύ κοινό, σχετικά με τα προβλήματα και τις αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία και την ζωή των χρηστών.
  • Διαρκής κατάρτιση των εκπαιδευτικών και των φοιτητών Πληροφορικής πάνω στο θέμα του εθισμού των εφήβων στο Διαδίκτυο.
  • Εισαγωγή Ειδικών Μαθημάτων στα Σχολεία, σχετικά με το Διαδίκτυο, με στόχο την αυτοδιαχείριση της χρήσης του μέσου από παιδιά και εφήβους.
  • Παραγωγή πάσης φύσεως ενημερωτικού υλικού, σχετικά με την προστασία του χρήστη και την ασφαλή χρήση του ηλεκτρονικού υπολογιστή και του Διαδικτύου».
  • Οργάνωση ενημερωτικών εκστρατειών. Ήδη στον νομό μας εδώ και ένα χρόνο πραγματοποιούνται ενημερωτικές ημερίδες για το θέμα αυτό όπως η σημερινή για την οποία ιδιαίτερα ευχαριστώ τους οργανωτές

 

FacebookTwitter

01-9999ff

footer1