25/02/2005

Γ. ΣΟΥΡΛΑΣ: ΞΕΧΩΡΙΣΤΟΣ ΔΗΜΟΣ ΤΑ ΚΑΝΑΛΙΑ


Αίτημα που υπογράφουν 1200 κάτοικοι των Καναλίων (ποσοστό πάνω από 80% των εγγεγραμμένων) καθώς και ομόφωνη απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου Καναλίων για δημιουργία ξεχωριστού Δήμου με το όνομα «ΔΗΜΟΣ ΒΟΙΒΗΣ» κατέθεσε με αναφορά του στη Βουλή για το Υπουργείο Εσωτερικών ο κ. Σούρλας.

Αιτιολογώντας το πάνδημο αίτημά τους, οι κάτοικοι αναφέρουν ότι εξαρχής θεώρησαν κατάφορα άδικη για την ιστορική και τη γεωγραφική θέση και πορεία των Καναλίων την αναγκαστική συνένωσή τους με τις κοινότητες Κερασιάς, Στεφανοβικείου και Ριζομύλου που έγινε σε εφαρμογή του Νόμου 2539/97.

Στη συνέχεια μεταξύ άλλων αναφέρουν:
«Το χωριό μας, με την ψήφιση του νόμου άρχισε έναν αγώνα αναθεώρησης της εσφαλμένης απόφασης, κατήγγειλε δημόσια τις διαδικασίες κατάρτισης των προτάσεων για το χωροταξικό σχεδιασμό, δεν αποδέχθηκε την τελική απόφαση, βγήκε δυναμικά και κατέθεσε στην κοινή γνώμη την ιστορική ταυτότητα του χωριού. Αποκορύφωμα του αγώνα αποτέλεσε η καθολική αποχή των κατοίκων στις εκλογές της 11ης Οκτωβρίου και τις επαναληπτικές της 18ης Οκτωβρίου καθώς και στις Ευρωεκλογές. Η απόφαση να οδηγηθούν τα Κανάλια στο Δήμο Κάρλας, κατακερμάτισε την γεωγραφική ενότητα του Δυτικού Πηλίου και συνταίριαξε τόπους που ποτέ δεν είχαν κοινωνική, εμπορική, οικονομική και προπάντων διοικητική αναφορά με την έδρα του Δήμου Κάρλας. Τα Κανάλια ήταν απόλυτα ταυτισμένα ιστορικά και πολιτισμικά με τη λίμνη Κάρλα, υπήρξαν το κατ' εξοχήν κεφαλοχώρι της περιοχής και το πιο σημαντικό ήταν συμβολικά και ουσιαστικά συνδεδεμένα με το όνομα του Δήμου που διεκδικούν, του Δήμου Βοίβης, από την αρχαία ονομασία της λίμνης. Για τέσσερα χρόνια τα Κανάλια δεν εκπροσωπούνταν στο Δήμο Κάρλας και στις επόμενες εκλογές του 2002 κατέβηκαν με ενιαίο, υπερκομματικό ψηφοδέλτιο κι εξέλεξαν τον σημερινό Δήμαρχο, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι εγκατέλειψαν την διεκδίκηση του Δήμου Βοίβης...

Όλοι οι πολιτικοί φορείς τότε πήραν θέση υπέρ των Καναλίων, οι βουλευτές του Νομού, το Νομαρχιακό Συμβούλιο, ακόμη και το τότε Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κάρλας...

Έχοντας σαν δεδομένο τον προαναφερθέντα αγώνα, τη γενική αποδοχή του δίκαιου αιτήματος των Καναλίων, τις τότε δεσμεύσεις όλων των πολιτικών προσώπων καθώς και την προεκλογική θέση της σημερινής κυβέρνησης κατά των αναγκαστικών συνενώσεων και ειδικά σε τόπους όπου υπάρχει δεδομένη η μη αποδοχή της κατάστασης που επιβλήθηκε με το νόμο Καπποδίστρια, η Συντονιστική Επιτροπή θέλοντας να επιβεβαιώσει το αίτημα για την σύσταση του Δήμου Βοίβης προχώρησε στην συγκέντρωση υπογραφών από τους δημότες του Δ.Δ Καναλίων και το Τοπικό Συμβούλιο του Δ.Δ Καναλίων πήρε σχετική απόφαση».

Και καταλήγοντας οι κάτοικοι ζητούν την νομοθετική πρωτοβουλία για αλλαγή της κατάστασης έτσι ώστε να δημιουργηθεί ο Δήμος Βοίβης, που δικαιούνται τα Κανάλια.

FacebookTwitter

01-9999ff

footer1