22/4/2007

Γ. ΣΟΥΡΛΑΣ: ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΟΥ ΠΑΛΑΙΟΥ ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΟΥ ΝΑ ΖΟΥΝ ΣΕ ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ


- Οι κάτοικοι και οι εργαζόμενοι στη συνοικία του Παλαιού Λιμεναρχείου και της ευρύτερης περιοχής δικαιούνται και πρέπει να ζουν και να εργάζονται σε ανθρώπινες συνθήκες.

Με την επισήμανση αυτή ξεκίνησε την τοποθέτησή του ο Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Σούρλας απευθυνόμενος στη συγκέντρωση των κατοίκων της περιοχής που με πρωτοβουλία του πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα των Λιμενεργατών.

- Τα αίτια της ηχορύπανσης και της μόλυνσης της ατμόσφαιρας, τόνισε, έχουν πλέον προσδιοριστεί πλήρως και οι τρόποι και τα μέσα για την αντιμετώπιση του προβλήματος είναι εφικτά. Από τις διαπιστώσεις των περιοίκων και από τη μελέτη των περιβαλλοντικών επιπτώσεων του ΟΛΒ, στοιχεία της οποίας προσφάτως έχουν δει το φως της δημοσιότητας, προκύπτει ότι τα αίτια των ανθυγιεινών συνθηκών είναι:

1) Η ρύπανση της ατμόσφαιρας που προέρχεται από την σκόνη η οποία προκαλείται:
α) Από τις φορτοεκφορτώσεις σκραπ, δημητριακών και πετ-κωκ
β) Από τα καυσαέρια των οχημάτων που κινούνται στο χώρο και των ελλιμενισμένων πλοίων.

2) Ο θόρυβος που προέρχεται από:
α) Την κίνηση των φορτηγών
β) Την λειτουργία μηχανημάτων φορτοεκφόρτωσης
γ) Την πρόσκρουση των φορτίων μεταξύ τους, κυρίως του σκραπ.
-Είναι και άλλα αίτια που επιβαρύνουν την κατάσταση ανέφερε ο κ. Σούρλας. Τα παραπάνω όμως είναι τα σημαντικότερα. Υπάρχει δυνατότητα αντιμετώπισης του προβλήματος και επιτακτική προβάλλει η ανάγκη να διατεθούν όλα τα σύγχρονα μέσα και να ληφθούν όλα τα μέτρα προκειμένου να εξασφαλιστούν οι απαραίτητες υγιεινές συνθήκες στην περιοχή, όπως:

1) Για την ρύπανση:
α) Η φορτοεκφόρτωση των δημητριακών και του πετ-κωκ, που γίνεται χύδην, να πραγματοποιούνται εντός ειδικών προστατευτικών παραπετασμάτων (HOPPER) για να μην διαφεύγει η σκόνη
β) Ειδικότερα για το σκραπ να χρησιμοποιείται αφρός ειδικής τεχνολογίας.

2) Για το θόρυβο:
α) Νέα ζώνη διέλευσης των φορτηγών με μικρές ταχύτητες.
β) Απομάκρυνση της πλάστιγγας
γ) Εκπαίδευση χειριστών για ν' αποφεύγεται ο εκκωφαντικός θόρυβος κατά τη φορτοεκφόρτωση του σκραπ.

3) Για την καθημερινή καθαριότητα της περιοχής
Να λειτουργεί σε μόνιμη βάση σκούπα μηχανοκίνητη

Στα παραπάνω μέτρα πρέπει να προστεθούν και διάφορα άλλα όπως δεντροστοιχίες, ηχοπετάσματα κ.λ.π.

Ο κ. Σούρλας αφού άκουσε τις απόψεις και τις προτάσεις των συγκεντρωθέντων τόνισε ότι δεν υπάρχουν πλέον άλλα περιθώρια παράτασης της απαράδεκτης αυτής κατάστασης. Επιβάλλεται η άμεση λήψη μέτρων για την αντιμετώπισή της.

Προς τούτο, ο ίδιος δεσμεύτηκε να πάρει πρωτοβουλίες σε τοπικό αλλά και σε κεντρικό επίπεδο, στα αρμόδια Υπουργεία, ΠΕΧΩΔΕ και Εμπορικής Ναυτιλίας, για την εφαρμογή των απαραίτητων μέτρων και την εξασφάλιση των απαιτούμενων πιστώσεων.

FacebookTwitter

01-9999ff

footer1