30/10/2005 έως 2/11/2005

ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ κ. Γ. ΣΟΥΡΛΑ ΣΤΗΝ ΑΡΜΕΝΙΑ

 

2005-11-2-armenia-1

«Η Ελλάδα είναι και θα είναι κοντά στην Αρμενία στην προσπάθεια που καταβάλει για να προάγει τους κοινοβουλευτικούς θεσμούς». Αυτό τόνισε σε πανηγυρική εκδήλωση στην πρωτεύουσα της Αρμενίας Ερεβάν, ο Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Γ. Σούρλας εκπροσωπώντας το Ελληνικό Κοινοβούλιο στους πανηγυρικούς εορτασμούς για τη 15η επέτειο από την ίδρυση της Αρμενικής Βουλής.

Ο κ. Σούρλας, παρουσία περισσοτέρων από 20 εκπροσώπων Κοινοβουλίων διαφόρων χωρών, τόνισε ότι η Ελλάδα στηρίζει με όλες της τις δυνάμεις την πορεία που χάραξε η Δημοκρατία της Αρμενίας συμβάλλοντας σε κάθε προσπάθεια εκδημοκρατισμού και εμπέδωσης των κοινοβουλευτικών θεσμών.

Με τον Πρόεδρο της Βουλής

Μακρά συνομιλία είχε ο κ. Σούρλας και με τον Πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης κ. Α. Μπαχτασαριάν στον οποίο απηύθυνε πρόσκληση να επισκεφθεί την Ελλάδα η Ομάδα Φιλίας του Αρμενικού Κοινοβουλίου και να συναντηθεί με την αντίστοιχη Ομάδα των Ελλήνων Βουλευτών.

Συνάντηση με τον Πατριάρχη

Στη συνάντησή του με τον Πατριάρχη Καρέκιν Β΄, ο κ. Σούρλας είχε την ευκαιρία να τονίσει τη σχέση των δύο λαών μέσα από την Ορθόδοξη πίστη αλλά και να εκφράσει τη συγκίνησή του για την Αρμενία την πρώτη χώρα που ασπάστηκε τον Χριστιανισμό.

Ο Πατριάρχης απεδέχθη την πρόταση του Αντιπροέδρου της Ελληνικής Βουλής για ανέγερση Ελληνορθόδοξης εκκλησίας στο Ερεβάν.

Με τους ΄Ελληνες στην επέτειο της 28ης Οκτωβρίου

Να σημειωθεί ότι ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η ατμόσφαιρα κατά την εκδήλωση που οργάνωσαν οι ΄Έλληνες που ζουν στην Αρμενία για την επέτειο του ΟΧΙ και της 28ης Οκτωβρίου. Σε συνάντηση που είχε μαζί τους ενημερώθηκε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι περίπου 5.000 ΄Έλληνες που ζουν στη χώρα και ανέλαβε τη δέσμευση να συμβάλλει στην ικανοποίηση του αιτήματος ανέγερσης μνημείου για τη γενοκτονία των Ποντίων. Μάλιστα η ανέγερση του μνημείου θα γίνει σε χώρο δίπλα από το μνημείο που συμβολίζει τη γενοκτονία των Αρμενίων.

Στο Πανεπιστήμιο

Ο κ. Σούρλας επισκέφθηκε το Πανεπιστήμιο του Ερεβάν «Μπρούσοβ» -όπου διδάσκεται η ελληνική γλώσσα και λογοτεχνία- και στο οποίο ο πρύτανης κ. Ζολιάν του απένειμε μετάλλιο για την 60η επέτειο ίδρυσής του. Αξίζει να σημειωθεί ότι εκτός από τη δημιουργία Βιβλιοθήκης – πρωτοβουλία στην οποία θα συμβάλλει η Ελληνική Βουλή- ο κ. Σούρλας τόνισε ότι θα μεταφέρει το αίτημά τους για τη δημιουργία μόνιμης ΄Εδρας Νεοελληνικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο.

Στα πλαίσια της επίσκεψης στην Αρμενία, ο Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Βουλής επισκέφθηκε το μοναστήρι του 4ου αιώνα του Αγίου Γρηγορίου του Φωτιστή προστάτη των Αρμενίων, αλλά και το σημαντικό μνημείο του Αγίου Μεσρόπ που επινόησε το Αρμένικο αλφάβητο και λατρεύεται ως ΄Αγιος - προστάτης του έθνους.

2005-11-2-armenia-2

 

 

FacebookTwitter

01-9999ff

footer1