24-6-2006

Απονομή τίτλου «επίτιμου διδάκτορα της Ακαδημίας Επιστημών της Μολδαβίας»

 anakiriksi-epit-didaktora

Ο τίτλος του επίτιμου διδάκτορα της Ακαδημίας Επιστημών της Μολδαβίας απονεμήθηκε στον Αντιπρόεδρο της Βουλής Γεώργιο Σούρλα στο πλαίσιο του πρώτου Διεθνούς Συνεδρίου που έλαβε χώρα στην πρωτεύουσα Κισινάου για το στρατηγείο της Φιλικής Εταιρίας , τον Αλ. Υψηλάντη και τον λόγιο του Διαφωτισμού Δανιήλ Φιλιππίδη. Παράλληλα έγινε γνωστό ότι καρποφόρησαν οι προσπάθειες να περιέλθει σε ελληνικά χέρια μετά την πρωτοβουλία Σούρλα και την επιστολή του προς Βορόνιν (29-3-06) και επισήμως ο Μολδαβός ηγέτης ανταποκρίθηκε άμεσα και δεσμεύτηκε ότι το στρατηγείο των Φιλικών θα δοθεί στην Ελλάδα για κοινή χρήση.

Στην αίθουσα τελετών της Ακαδημίας στο Κισινάου και παρουσία ολόκληρης της πολιτικής και πνευματικής ηγεσίας της χώρας, ο κ. Σούρλας αναγορεύθηκε σε επίτιμο διδάκτορα μιλώντας στην κατάμεστη αίθουσα όπου κυρίαρχα ήταν τα εμβλήματα της Αθηναϊκής Δημοκρατίας.

Ο Αντιπρόεδρος της Βουλής με την ιδιότητά του και ως Προέδρου του Διεθνούς Ινστιτούτου Διαβαλκανικής Συνεργασίας «Ρήγας ο Βελεστινλής» ήταν και το κεντρικό πρόσωπο του Επιστημονικού Συνεδρίου που έγινε υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας Βλ. Βορόνιν με αναφορά στους Υψηλάντη και Φιλιππίδη ως πρωταγωνιστές της ιστορίας Μολδαβίας και Ελλάδας.

2016 epistoli Gheorgje Duca 72dpi

Other-Shortcuts-Metro-icon 16x ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΟ ΚΙΣΙΝΑΟΥ ΤΗΣ ΜΟΛΔΑΒΙΑΣ

FacebookTwitter

01-9999ff

footer1