8-3-2018

Γ. Σούρλας Για την παγκόσμια ημέρα της γυναίκας

Αφιέρωμα στην Ελένη Σκούρα, την πρώτη γυναίκα στη Βουλή

Το 1953, την χρονιά που η Ελένη Σκούρα εισήλθε στη Βουλή ο Πρόεδρος της Βουλής την χαρακτήρισε σταθμό στην ιστορία του ελληνικού Κοινοβουλίου.

Ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος σε μια συνάντηση που είχα μαζί του, συζητώντας για την Ελένη Σκούρα, επανέλαβε αυτά που είπε στην Βουλή την ημέρα εκείνη ως Υπουργός Άμυνας, ότι σήμερα ολοκληρώνεται η δημοκρατία στην Ελλάδα.

Τίμησε το αξίωμα της, διακρίθηκε για το πολιτικό της ήθος για την εντιμότητα, τις εθνικές και κοινωνικές της ευαισθησίες. Εισήλθε στην Βουλή πλούσια και πέθανε στο γηροκομείο στη Θεσσαλονίκη σε απόλυτη φτώχεια.

Η πολιτεία δεν στάθηκε αρωγός. Η Βουλή απέρριψε αίτημα χορήγησης σύνταξης επιβίωσης. Τα γυναίκεια κινήματα την αγνόησαν. Ούτε τάφος δεν παραχωρήθηκε στη Θεσσαλονίκη, όταν πέθανε το 1991.

Αυτά που δεν κάναμε εν ζωή, αισθανθήκαμε την ανάγκη να τα κάνουμε μετά θάνατον.

Με την μεταφορά των οστών στη γενέτειρά της στον Βόλο, όπου αναπαύεται από το 2006.

Με την τοποθέτηση προτομής στον προαύλιο χώρο του Δημαρχείου.

Με εκδηλώσεις προς τιμήν της, στη γενέτειρά της στο Βόλο για την πλούσια φιλανθρωπική και πατριωτική της δράση για τους αγώνες κατά των κατακτητών, που την οδήγησαν στη φυλακή.

Η Βουλή, πρέπει να κάνει επιτέλους αποδεκτή την πρόταση για να δοθεί το όνομα της Ελένης Σκούρα σε αίθουσα του Κοινοβουλίου και το ίδρυμα της Βουλής να οργανώσει προς τιμήν της ειδική εκδήλωση.

FacebookTwitter

01-9999ff

footer1