7-6-2005

ΠΡΟΤΑΣΗ Γ. ΣΟΥΡΛΑ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΓΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΗΓΕΤΩΝ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΣΤΟ ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

 

Με επιστολή του στον Πρωθυπουργό ο Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Γ. Σούρλας ενόψει της Προεδρίας που ανέλαβε η Ελλάδα για τη Διαβαλκανική Συνεργασία , προτείνει :
1. Να γίνει συνάντηση των ηγετών των Βαλκανικών χωρών στο Βελεστίνο
2. Να συσταθεί μόνιμη γραμματεία Διαβαλκανικής Συνεργασίας με έδρα το Βελεστίνο.
3. Να καθιερωθεί ως έμβλημα Διαβαλκανικής Συνεργασίας η μορφή του Ρήγα.

Στην επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό ο κ. Σούρλας αναφέρει :

Ενόψει της ανάληψης της Ελλάδος της Προεδρίας της Διαβαλκανικής Συνεργασίας θέτω υπ΄ όψιν σας ορισμένες σκέψεις – προτάσεις.

Μία από τις συναντήσεις θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί στην γενέτειρα του Ρήγα του Βελεστινλή στο Βελεστίνο. Θα μπορούσε μάλιστα να καθιερωθεί ως έμβλημα της Διαβαλκανικής Συνεργασίας η μορφή του Ρήγα.

Εκτιμάται ότι αυτό δεν θα αποτελέσει μόνο φόρο τιμής στον Μεγάλο πατριώτη και βάρδο της Ελευθερίας , αλλά θα τύχει και της αποδοχής των ηγετών όλων των Βαλκανικών χωρών , γιατί πλέον αναγνωρίζεται απ΄ όλους ότι ο Ρήγας υπήρξε ο εμπνευστής της Διαβαλκανικής Συνεργασίας.

Άλλωστε, κατά την συζήτηση στη Βουλή για τα 200 χρόνια από την εκτέλεση του Ρήγα διατυπώσατε τον θαυμασμό σας για την συμβολή του στους απελευθερωτικούς αγώνες και τις πρωτοποριακές του ιδέες όχι μόνο για την Διαβαλκανική Συνεργασία αλλά και για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ακόμη η συνάντηση στην γενέτειρα του Ρήγα ίσως θα μπορούσε να αποτελέσει μια ευκαιρία για να τεθεί το θέμα της σύστασης μόνιμης Γραμματείας με έδρα το Βελεστίνο, θέμα για το οποίο υπάρχει θετική κοινή δήλωση των αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων χωρών της Νοτιανατολικής Ευρώπης κατά την Σύνοδο Κορυφής στην Κρήτη το Νοέμβριο του 1997.

FacebookTwitter

01-9999ff

footer1