10-4-2008

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Γ. ΣΟΥΡΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΩΞΗ ΠΑΠΑΤΟΛΙΑ


Με την ποινική δίωξη του Νομάρχη Μαγνησίας, για παράβαση καθήκοντος σχετικά με τις παράνομες προσλήψεις στη ΝΑΜ, γεγονός που ο Αντιπρόεδρος της Βουλής, κ. Γ. Σούρλας, είχε επισημάνει με Κοινοβουλευτική του παρέμβαση, αποκαλύπτονται παραβάσεις, αυθαιρεσίες, αδιαφανείς διαδικασίες,περίεργες συμμαχίες και ιδιοτελείς επιδιώξεις.

Όπως αποκαλύπτεται από την εισαγγελική έρευνα, ο Νομάρχης προχώρησε σε προσλήψεις ακολουθώντας αδιαφανείς διαδικασίες, παρά την απάντηση της Διεύθυνσης Προσωπικού του Υπουργείου Εσωτερικών σε ερώτημα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μαγνησίας για τις προσλήψεις. Η απάντηση της Διεύθυνσης προς τη ΝΑΜ στις 5/10/2007, ανέφερε συγκεκριμένα πως «στο πλαίσιο της χρηστής διοίκησης, πρέπει να προηγείται αναγγελία σχετικής ανακοίνωσης με ευρεία δημοσιότητα για την εξασφάλιση της διαφάνειας και αντικειμενικότητας στην επιλογή των συμβασιούχων έργου». Ωστόσο ο Νομάρχης αγνόησε πλήρως την υπόδειξη αυτή και προέβη στις προσλήψεις τις οποίες διαπραγματεύτηκε για την εξυπηρέτηση προσωπικών συμφερόντων και μάλιστα στο πλαίσιο μιας ανίερης συμμαχίας.

Επιπλέον, αποκαλύπτεται ότι όχι μόνο απέφυγε την οφειλόμενη ευρεία δημοσιοποίηση των προκηρυσσόμενων θέσεων αλλά προέβη και σε προσλήψεις αγνοώντας τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα των υποψηφίων και έχοντας προφανώς ως μοναδικό κριτήριο την εξυπηρέτηση πελατειακών σχέσεων.

Ο Νομάρχης Μαγνησίας, αξιοποίησε στο έπακρον τις δηλώσεις παραγόντων σε κεντρικό αλλά και σε τοπικό επίπεδο που ανέφεραν ότι «οι προσλήψεις έγιναν με απόλυτα διαφανή τρόπο». Και αυτό συνέβη, παρά το γεγονός ότι η Διεύθυνση του Υπουργείου Εσωτερικών με το προαναφερόμενο σχετικό έγγραφο της προς τη ΝΑΜ, υπέδειξε στον Νομάρχη πως υποχρεούταν να δώσει ευρεία δημοσιότητα στην προκήρυξη, στο πλαίσιο της χρηστής διοίκησης, κάτι που έκαναν όλες οι Ν.Α. της Θεσσαλίας σε αντίστοιχες περιπτώσεις.

Είναι προφανές ότι αυτή η συμπαράσταση, όχι μόνο είχε ως αποτέλεσμα να αισθάνεται δικαιωμένος ο κ. Παπατόλιας, ως προς τις αποφάσεις του, αλλά και να αποθρασυνθεί πλήρως, εξαπολύοντας βαρύτατους χαρακτηρισμούς και προσωπικές επιθέσεις εναντίον του κ. Σούρλα.

Επιπλέον, όπως επισημαίνει ο κ. Σούρλας, είναι η πρώτη φορά στα Κοινοβουλευτικά χρονικά που δόθηκε απάντηση σε αίτηση κατάθεσης εγγράφων στη Βουλή, πρώτα στο Γραφείο του Νομάρχη -και μάλιστα σε χρόνο ρεκόρ- και τρείς ημέρες μετά, στον αιτούντα Βουλευτή.

Πέρα από το ποινικό μέρος, για το οποίο θα αποφανθεί η Δικαιοσύνη, μέσα από αυτή την εξέλιξη προκύπτουν καίρια συμπεράσματα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οφείλει κανείς να ασκεί τα Κοινοβουλευτικά του καθήκοντα πέρα και πάνω από κάθε προσωπικό όφελος και βεβαίως κατά πόσο οι αιρετοί στο σύνολο τους, έχουν χρέος να λειτουργούν με αίσθημα ευθύνης, μακριά από ανίερες συμμαχίες που προσβάλλουν θεσμούς, αρχές και πολιτικούς, κοινωνικούς και κομματικούς αγώνες.

FacebookTwitter

01-9999ff

footer1