12-4-2008

ΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕ ΘΕΜΑ:
«ΚΑΤΑΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ
- ΕΞΑΡΤΗΣΗ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ»


Στη μάστιγα της εξάρτησης των νέων από τα ηλεκτρονικά παιχνίδια και το διαδίκτυο καθώς και στο ηλεκτρονικό έγκλημα αναφέρθηκε ο Αντιπρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος του Αντιναρκωτικού Μετώπου κ. Γ. Σούρλας, μιλώντας στην ημερίδα που συνδιοργάνωσαν το Αντιναρκωτικό Μέτωπο και ο Δικηγορικός Σύλλογος Βόλου, έπειτα από πρωτοβουλία του.

Κεντρικοί ομιλητές της Ημερίδας ήταν επιστήμονες με ειδικές γνώσεις και εμπειρία οι οποίοι παρουσίασαν στοιχεία για την έκταση του προβλήματος, σε όλες τις παραμέτρους. Συγκεκριμένα για την «ΚΑΤΑΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ: ΕΞΑΡΤΗΣΗ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ» μίλησαν οι κ.κ. :
• Αδρακτάς Π., Πρόεδρος Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας Βουλής,
• Καφετζής Δ., Διευθυντής Μονάδας Εφηβικής Υγείας, Β' Παιδιατρικής Κλινικής, Νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού»
• Σιώμος Κ., Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας
• Σφακιανάκης Εμμ., Προϊστάμενος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος
• Βολιώτης Αναστάσιος, Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου.
Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο κ. Β. Ντακούμης, Κοινωνιολόγος - Γραμματέας Αντιναρκωτικού Μετώπου.

Ο κ. Σούρλας στην ομιλία του, μεταξύ άλλων, ανέφερε:
«Το πρόβλημα από την εξάρτηση των νέων και των εφήβων από την κατάχρηση του υπολογιστή και του Διαδικτύου από την εξάρτηση και το ηλεκτρονικό έγκλημα, έχει προσλάβει επικίνδυνες διαστάσεις. Πρόκειται για μία μάστιγα που τείνει να καταστεί πιο επικίνδυνη ακόμη και από τα ναρκωτικά και άλλες εξαρτήσεις. Οι χρήστες αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής και σωματικής υγείας.

Βρίσκονται σε οικογενειακή και κοινωνική απομόνωση, εγκαταλείπουν τις σπουδές, τις επαγγελματικές δραστηριότητες, ή ακόμα και την οικογένειά τους. Παρουσιάζουν βίαιες ή και παραβατικές συμπεριφορές. Σε προχωρημένο στάδιο μάλιστα, το φαινόμενο ξεπερνά την αλλοτρίωση της προσωπικότητας και φτάνει μέχρι και την φυσική εξόντωση.

Οι γονείς είναι ανυποψίαστοι για τους κινδύνους που εγκυμονεί η υπερβολική χρήση των υπολογιστών και του διαδικτύου για το παιδί τους. Προκειμένου να ικανοποιήσουν τις επιθυμίες του παιδιού και να συμβαδίζουν με τις τάσεις της εποχής για συνεχή αναβάθμιση των υπολογιστών και της ταχύτητας πρόσβασης στο διαδίκτυο, όχι μόνο δεν παίρνουν μέτρα, αλλά διαθέτουν χρήματα και από το υστέρημά τους πολλές φορές.

Βέβαια, αυτή είναι μία διάσταση του φαινομένου, γιατί παρόμοια προβλήματα εξάρτησης από τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και το διαδίκτυο, υφίστανται και σε οργανωμένα καταστήματα (Ιντερνετ Καφέ) αλλά και σε επαγγελματικούς χώρους.

Η έκταση του φαινομένου σε άλλες χώρες όπως θα δούμε παρακάτω έχει πάρει τέτοιες διαστάσεις που δημιουργούνται Κέντρα Απεξάρτησης από τον Εθισμό του Διαδικτύου. Ήδη και στην Ελλάδα, όσοι γονείς έχουν αντιληφθεί το πρόβλημα των παιδιών τους, αναζητούν εναγωνίως ειδικούς επιστήμονες και Κέντρα για να μπορέσουν να τα απεξαρτήσουν. Στις ΗΠΑ οι γιατροί ζητούν να χαρακτηριστεί επίσημα ως ασθένεια - ψυχική διαταραχή η εξάρτηση στα βιντεοπαιχνίδια και να προχωρήσει η πολιτεία σε νομοθετικές ρυθμίσεις για την ασφαλιστική κάλυψη της ασθένειας.

Είναι προφανές ότι δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για αδιαφορία και ολιγωρία. Πρέπει να τεθούν σε εγρήγορση όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες και να ληφθούν όλα τα μέτρα (νομοθετικά κ.ά.) για τον έλεγχο και την αποτελεσματική αντιμετώπιση του επικίνδυνου αυτού φαινομένου.

Για τους λόγους αυτούς απευθύνθηκα στην Επιτροπή ΄Ερευνας και Τεχνολογίας της Βουλής, προκειμένου να εξεταστεί διεξοδικά το πρόβλημα και να προτείνει λύσεις».

Ο κ. Σούρλας αναφέρθηκε εκτενώς στις υποδομές των άλλων χωρών για την θεραπεία των εθισμένων ατόμων, όπως το «θεραπευτήριο» του Βίχερνχαους, στη Γερμανία, ειδικευμένο για παιδιά και νεαρούς που παρουσιάζουν σοβαρή εξάρτηση από τον υπολογιστή τους και γενικότερα από ηλεκτρονικά μέσα. Αντίστοιχο Κέντρο Απεξάρτησης για το Νεανικό Εθισμό στο Διαδίκτυο λειτουργεί από το 2004 στην Κίνα, στην επαρχία Νταζίγκ ενώ στο Πεκίνο απαγορεύτηκε το άνοιγμα νέων Ιντερνετ Καφέ ενώ στην Αμερική, η American Medical Association, αναγνωρίζοντας το πρόβλημα έχει ξεκινήσει τις προσπάθειες για να αναγνωριστεί επίσημα ο εθισμός στα ηλεκτρονικά παιχνίδια ως ψυχολογική διαταραχή με σκοπό την εξασφάλιση ασφαλιστικής κάλυψης για όσους διαγνωσθούν με συμπτώματα εθισμού στα videogames.

Ο κ. Σούρλας αφού παρουσίασε τους ομιλητές κύρηξε την έναρξη της Ημερίδας, που, όπως τόνισε, αποτελεί την απαρχή μιας εκστρατείας ενημέρωσης που θα συμβάλλει τόσο τοπικά όσο και κεντρικά στην αντιμετώπιση του υπαρκτού πλέον προβλήματος.

 

FacebookTwitter

01-9999ff

footer1