22-6-2011

Παρουσίαση του βιβλίου του Γ. ΣΟΥΡΛΑ
«ΟΙ ΗΡΩΕΣ ΤΟΥ 1940 ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ» στην Ελάτη


Στις 25 Ιουλίου ημέρα Σάββατο και ώρα 8μ.μ. στην Ελάτη ο Γ. Σούρλας πρ. Αντιπρόεδρος Βουλής – Υπουργός θα παρουσιάσει το βιβλίο του «Οι ήρωες του 1940 περιμένουν». Η παρουσίαση γίνεται στα πλαίσια του 31ου ανταμώματος Σαρακατσαναίων στο Περτούλι που είναι αφιερωμένο στους Ήρωες του έπους του 40.

Το βιβλίο αναφέρεται στους πεσόντες κατά τον Ελληνοϊταλικό πόλεμο '40-'41 στη Β. Ήπειρο που ανέρχονται σε 7936 και παραμένουν άταφοι ή προσωρινά θαμμένοι για 69 χρόνια. Πρόκειται για μαχητές που έγραψαν την εποποιία του '40 όπου βρήκαν την πλήρη έκφρασή τους τα βασικά γνωρίσματα των Ελλήνων, η ομοψυχία στις κρίσιμες στιγμές, η άκρατη φιλοπατρία, η χωρίς όρια αυτοθυσία και αυταπάρνηση, η πίστη στα ανθρώπινα ιδανικά.

Πρόκειται για πραγματικούς ήρωες που αντιστάθηκαν στις πανίσχυρες δυνάμεις και άλλαξαν την πορεία του Β' Παγκόσμιου Πολέμου.

Μέσα από ένα οδοιπορικό στα πεδία των μαχών της Β. Ηπείρου ο συγγραφέας Γ. Σούρλας γράφει ότι είδε οστά διάσπαρτα, ομαδικούς τάφους, με 1400 στην Πρεμετή και 400 στα Στενά της Κλεισούρας, καθώς και ελάχιστα οστεοφυλάκια που φυλάσσονται σε εκκλησίες.

Κατά τη συνάντηση με Βορειοηπειρώτες εκφράστηκε η αγωνία τους, ότι αν παρέλθει λίγος χρόνος ακόμη δεν θα υπάρχουν στη ζωή όσοι γνωρίζουν τους προσωρινούς τάφους.

Είναι προφανές ότι το γεγονός αυτό συνιστά μια μεγάλη εθνική εκκρεμότητα. Με αυτό το βιβλίο-ντοκουμέντο έγιναν παρεμβάσεις, τόσο προς τις ελληνικές αρχές, όσο και προς τις αλβανικές. Οι προσπάθειες απέδωσαν όταν για την κύρωση των συνθηκών ένταξης της Αλβανίας στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. από τη Βουλή των Ελλήνων ετέθει ως προϋπόθεση η υπογραφή συμφωνίας Ελλάδας-Αλβανίας για την κατασκευή στρατιωτικών νεκροταφείων.

Έτσι υπογράφηκε το Φεβρουάριο του 2009 η συνθήκη μεταξύ Ελλάδας-Αλβανίας για δυο στρατιωτικά κοιμητήρια στους Βουλιαράτες και τα στενά της Κλεισούρας.

Έτσι επιτέλους έστω και μετά από 70 χρόνια επισημαίνει ότι ανταποκριθήκαμε στις παραδόσεις μας, όπως το ήθελαν οι αρχαίοι Έλληνες για την ταφή των μαχητών, όπως το υπαγορεύει η χριστιανική μας πίστη και το επιβάλλει το πατριωτικό καθήκον.

Πρέπει να σημειωθεί ότι τα έσοδα από το βιβλίο αυτό, που βρίσκεται στη 11η έκδοση και βραβεύτηκε από την ακαδημία Αθηνών, κατατίθενται σε ειδικό λογαριασμό και πρόκειται να διατεθούν για την ανέγερση του μνημείου στο Καλπάκι.

Πρόκειται για μια ακόμη εκκρεμότητα για τους 13976 πεσόντες κατά τον ελληνοϊταλικό πόλεμο από τον Οκτώβριο του 1940 μέχρι τον Απρίλιο του 1941, για τους οποίους δεν υπάρχει κανένα μνημείο.

Πρέπει να σημειωθεί ότι ιδιαίτερα βαρύς ήταν ο φόρος αίματος των τρικαλινών πατριωτών των 424 που έπεσαν στα πεδία των μαχών της Βόρειας Ηπείρου αλλά και γενικότερα η προσφορά τους γιατί κράτησαν το ηρωικό ύψωμα 731 που έκρινε την έκβαση του ελληνοϊταλικού πολέμου.

FacebookTwitter

01-9999ff

footer1