Η Βουλή των Ελλήνων και ο πρόεδρος Δημήτρης Σιούφας, τίμησαν σήμερα τους αγωνιστές 1940-1941, παρουσία επιζώντων αλλά και συγγενών πεσόντων, σε μια ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε μετά από πρόταση του Α΄ Αντιπροέδρου της Βουλής κ. Γιώργου Σούρλα και κατόπιν έρευνας που διεξήγαγε για τους πολεμιστές του βορειοηπειρωτικού μετώπου.
![]() |
![]() |
![]() |
Στο αίτημα του Αντιπροέδρου της Βουλής για ανέγερση μνημείου για τους 13.936 στρατιώτες που έπεσαν κατά τον ελληνο-ιταλικό πόλεμο, ο Πρόεδρος της Βουλής αφού πρώτα εξήρε τον συνεχή αγώνα του Γ. Σούρλα, του παρείχε τη διαβεβαίωση ότι «η Βουλή των Ελλήνων θα συντρέξει την προσπάθεια για ανέγερση του μνημείου, με όσα χρήματα χρειαστούν».
Ο Γ. Σούρλας απευθύνοντας χαιρετισμό, μεταξύ άλλων, ανέφερε:
«Έστω και μετά από 68 χρόνια, η Βουλή των Ελλήνων τιμά τους μαχητές του έπους του '40-'41 που με τους αγώνες και τις θυσίες τους άλλαξαν την πορεία του Β' Παγκοσμίου πολέμου και δόξασαν την Ελλάδα. Πρόκειται για μια εποποιία στην οποία βρήκαν την πλήρη έκφραση τους τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα των Ελλήνων: η ομοψυχία στις κρίσιμες στιγμές, η άκρατη φιλοπατρία, η πίστη στα πανανθρώπινα ιδανικά και η χωρίς όρια αυτοθυσία και αυταπάρνηση.
Όμως, 68 ολόκληρα χρόνια μετά, εξακολουθεί να υπάρχει μια μεγάλη εθνική εκκρεμότητα: 7.976 Έλληνες μαχητές παραμένουν ακόμη άταφοι ή προσωρινά ενταφιασμένοι στη Βόρεια Ήπειρο (σημερινή Νότιο Αλβανία). Τα οστά χιλιάδων μαχητών βρίσκονται διάσπαρτα στα πεδία των μαχών, σε ομαδικούς τάφους, σε οστεοφυλάκια στοιβαγμένα στις εκκλησιές. Ακόμα δεν υπάρχει ένα μνημείο για τους 13.936 στρατιώτες που έπεσαν κατά τον ελληνο-ιταλικό πόλεμο, από τον Οκτώβρη του '40 έως και τον Απρίλιο του '41.
Πρόκειται για μια εκκρεμότητα που δεν τιμά ούτε εμάς, τους Έλληνες, αλλά ούτε και τους Αλβανούς που παρέμεναν αρνητικοί επί τόσα χρόνια για την περισυλλογή οστών και την τοποθέτηση τους σε στρατιωτικά νεκροταφεία. Δεν τιμά όμως και την παγκόσμια κοινότητα, καθώς αυτοί οι μαχητές δε θυσιάστηκαν μόνο για την Ελλάδα αλλά για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και ελευθερία.
Πρόκειται για μια εκκρεμότητα που βάσιμα προσδοκώ πως σύντομα θα αποκατασταθεί. Θα δημιουργηθούν στρατιωτικά νεκροταφεία και θα είναι ο τελευταίος Οκτώβρης, η τελευταία επέτειος, που δεν θα μπορούμε να επισκεφτούμε τους τάφους των πεσόντων και να αποτίσουμε φόρο τιμής στη μνήμη τους.
Θέλω να ευχαριστήσω θερμά τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Σιούφα αφενός για την ουσιαστικές και αποτελεσματικές παρεμβάσεις του προς τον Πρόεδρο της Αλβανικής Δημοκρατίας κ. Τόπι, τον Πρωθυπουργό κ. Μπερίσα και σε Υπουργούς που επισκέφτηκαν τη Βουλή των Ελλήνων και στους οποίους έθεσε αποφασιστικά το ζήτημα των στρατιωτικών νεκροταφείων. Θέλω επίσης να τον ευχαριστήσω για την απόφαση του να βρεθούμε σήμερα όλοι εδώ και να τιμήσουμε τους αγωνιστές του '40, επιζώντες και πεσόντες».
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν οι Αντιπρόεδροι της Βουλής, ο Πρόεδρος και τα μέλη της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, οι Εκπρόσωποι και βουλευτές όλων των Κομμάτων. Μεταξύ των επιζώντων και των συγγενών των πεσόντων, βρισκόταν ο τελευταίος επιζών αεροπόρος –από την 333η μοίρα βομβαρδισμού της Βασιλικής Αεροπορίας– κ. Σαράντος Σκάτζικας και εκπρόσωπος των συγγενών των πεσόντων κ. Χαράλαμπος Μαχάς, που απήυθυναν χαιρετισμό.