«ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ»

ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

 

book-diafaneia-mockupΠΡΟΛΟΓΟΣ

Σε μια χρονική περίοδο που η δημόσια ζωή μαστίζεται από τη διαφθορά, τη διαπλοκή και τα σκάνδαλα και η κρίση του πολιτικού συστήματος βαθαίνει επικίνδυνα, αν πιστεύεις στη δημοκρατία και στους θεσμούς της, οφείλεις να συμβάλεις καθ' οιονδήποτε τρόπο στην αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων. Επιβάλλεται να σταθείς απέναντι στα φαινόμενα αυτά πολέμιος και ασυμβίβαστος, να καταγράψεις τα αίτια που τα προκαλούν, να μελετήσεις όλες τις πτυχές και τις παραμέτρους της διαφθοράς και της διαπλοκής, την έκταση του προβλήματος, τις επιπτώσεις σε όλα τα επίπεδα και σε όλους τους χώρους της δημόσιας ζωής και, βέβαια, να καταθέσεις συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση αυτών των νοσηρών φαινομένων. Περισσότερο επιτακτική αισθάνεσαι την ανάγκη αυτή και την ευθύνη, όταν ο Πρόεδρος του Κόμματος στο οποίο ανήκεις σε τιμά με τη θέση του συμβούλου του για τη διαφάνεια. Για να γίνει πράξη η ευθύνη αυτή, απαιτείται συνεχής εξέταση και μελέτη του φαινομένου της διαφθοράς, συστηματική προσπάθεια και διαρκής παρακολούθηση των εξελίξεων σε παγκόσμιο και εθνικό επίπεδο.

Στην προσπάθεια αυτή διαπιστώνεις ότι σπουδαίοι συγγραφείς, κοινωνιολόγοι, οικονομολόγοι, πολιτικοί, λογοτέχνες και άλλοι επιστήμονες, αλλά και ελληνικοί και διεθνείς φορείς και οργανισμοί, παρέχουν αξιόλογο ενημερωτικό υλικό, σημαντικές μελέτες και αναλύσεις για το πρόβλημα και την αντιμετώπισή του. Από την αναζήτηση και τη μελέτη όλων αυτών των στοιχείων διαπιστώνεις ακόμη ότι ο κάθε ενδιαφερόμενος, ιδίως ο απλός πολίτης, θα αντιμετωπίσει σημαντικές δυσκολίες, προκειμένου να αποκτήσει μια σφαιρική εικόνα του σύνθετου φαινομένου.

Έτσι αισθάνεσαι την ανάγκη να προχωρήσεις στην παρουσίαση όλων αυτών των δεδομένων όσο πιο συστηματικά γίνεται, προκειμένου:

Να προσδιοριστεί το εννοιολογικό περιεχόμενο των όρων διαφθορά, διαπλοκή, σκάνδαλο, διαφάνεια. Ο Αθηναίος φιλόσοφος Αντισθένης, άλλωστε, μας διδάσκει ότι «αρχή παιδεύσεως η των ονομάτων επίσκεψις». Πρέπει λοιπόν πριν από κάθε σχολιασμό, ανάλυση και ανάπτυξη ενός θέματος ή ενός όρου, να καταστεί σαφής, στον βαθμό που είναι εφικτό, ο ορισμός του, δηλαδή περί τίνος πρόκειται.

Να γίνει γνωστό πόσοι και ποιοί φορείς στον διεθνή, στον ευρωπαϊκό χώρο, αλλά και στην Ελλάδα έχουν συσταθεί και λειτουργούν για τη μελέτη και την αντιμετώπιση του φαινομένου της διαφθοράς.

Να γίνει όσο πιο συνοπτικά και περιεκτικά είναι εφικτό αναφορά στις διαπιστώσεις, τα αίτια, τις επιπτώσεις, αλλά και στις προτάσεις, προκειμένου να παταχθούν αποτελεσματικά η διαφθορά και η διαπλοκή.

Το πόνημα αυτό είναι ένα πρώτο σημαντικό βήμα στη μάχη κατά της διαφθοράς και της διαπλοκής και μία βάση διαλόγου. Αυτή η προσπάθεια όσο σημαντική, επίπονη και δύσκολη και αν είναι, θα έχει θεωρητικό χαρακτήρα, αν δεν συνεχίσουμε με τον προσδιορισμό των στοιχείων, που συνθέτουν την παθογένεια του πολιτικού συστήματος, αν δεν εντοπίσουμε συγκεκριμένα γεγονότα που την επηρεάζουν καθώς και τους διαπλεκόμενους αξιωματούχους, που με πράξεις και παραλείψεις οδήγησαν τη χώρα στην πολιτική και ηθική παρακμή και την οικονομική χρεωκοπία. Επιβάλλεται να προχωρήσουμε στην παρουσίαση και της άλλης πλευράς του λόφου της διαφθοράς, εκείνη της αθέατης και της «νόμιμης» διαπλοκής, με συγκεκριμένα ονόματα και περιστατικά και αυτό θα γίνει, από την πλευρά μου τουλάχιστον, σύντομα.

Για την έρευνα και τη γενική επιμέλεια του βιβλίου θα ήθελα να ευχαριστήσω τον επιστημονικό μου συνεργάτη στη Βουλή Δρ. Στυλιανό Γαλούκα, Γραμματέα του Παρατηρητηρίου Διαφάνειας της Νέας Δημοκρατίας και μελετητή των φαινομένων της διαφθοράς. Επίσης τον ερευνητή του Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών Παναγιώτη Καμηλάκη για τη φιλολογική - γλωσσική επιμέλεια του βιβλίου και τις διορθώσεις.

Τέλος, ευχαριστώ εκ των προτέρων όσους θα έχουν το ενδιαφέρον και την υπομονή να το διαβάσουν και με την κριτική και τις παρατηρήσεις τους να συμβάλουν από την πλευρά τους στον αγώνα κατά της διαφθοράς.

 

← Πίσω στο συγγραφικό έργο

 

FacebookTwitter

01-9999ff

footer1