ΟΙ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΑΙΟΙ ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΝ ΣΤΟ ΒΕΡΜΙΟ

 

book-sarakatsanaioi-mockupΟι Σαρακατσαναίοι επέστρεψαν στο αγαπημένο τους Βέρμιο μετά από μισό αιώνα. Ήρθαν, όπως τότε, από τη Μακεδονία και τη Θεσσαλία, από περιοχές τΝομών Μαγνησίας, Λάρισας, Πιερίας, Χαλκιδικής, Θεσσαλονίκης, Ημαθίας, Κιλκίς και Πέλλας. Ελάχιστες οικογένειες και τσελιγκάτα παρέμειναν μετά τη δεκαετία του 1950, όπως στο Ιμπιλί και την Καστανιά.

Όσοι γεννηθήκαμε στο Βέρμιο, αλλά και γενικότερα όσοι ζήσαμε τα παιδικά μας χρόνια σε μια περίοδο μάλιστα που συνεχιζόταν η Σαρακατσάνικη ζωή στην πλήρη και γνήσια έκφρασή της, σε αυτή τη συνάντηση είχαμε να θυμηθούμε και να αφηγηθούμε πάρα πολλά. Ήταν αυτή η συνάντηση-συνέδριο, νοσταλγία, χρέος, απόδοση τιμής, προτροπή για επάνοδο στο Βέρμιο για πάντα.

Είναι φυσικό να νοσταλγείς να βρεθείς εκεί που έζησες πολύ έντονα πολύ διαφορετικά από τη σημερινή εποχή, σε μια κοινωνία αυτόνομη και αυτάρκη. Τότε που η Σαρακατσάνικη οικογένεια και γενικότερα τα τσελιγκάτα και τα κονάκια λειτουργούσαν με τους δικούς τους κανόνες. Άγραφοι νόμοι απαρασάλευτοι, αυστηρή πειθαρχία, αλληλεγγύη, καθόριζαν το πλαίσιο συμπεριφοράς του κάθε μέλους.

← Πίσω στο συγγραφικό έργο

 

FacebookTwitter

01-9999ff

footer1