11-4-2014

Γ. ΣΟΥΡΛΑΣ:
«ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ Η ΠΑΤΑΞΗ ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ»
«ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΠΛΑΣΤΑ ΚΑΙ ΕΙΚΟΝΙΚΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ»


Στην ημερίδα που διοργάνωσε σήμερα ο Εθνικός Συντονιστής για την καταπολέμηση της διαφθοράς στη Βουλή, ο Γενικός Γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Γ. Σούρλας, με παρέμβασή του, τόνισε:

«Με εκπεφρασμένη την πολιτική βούληση του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειές μας για την αντιμετώπιση των φαινομένων της διαπλοκής και της διαφθοράς, που οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία και στην εθνική ταπείνωση.

Πρέπει μάλιστα να αποτελέσουν άμεση προτεραιότητα οι περιπτώσεις και τομείς εκείνοι της διαφθοράς που προκαλούν τις μεγαλύτερες απώλειες εσόδων, όπως είναι οι offshore εταιρίες, το λαθρεμπόριο καυσίμων, τα πλαστά και εικονικά τιμολόγια, απώλειες μάλιστα που, παρά το γεγονός ότι έχουν μειωθεί κατά τα τελευταία δύο χρόνια, ξεπερνούν συνολικά τα 8 δισ. ευρώ το χρόνο.

Το μέγεθος των απωλειών αυτών των εσόδων επιβάλλει, τα ζητήματα αυτά να αποτελέσουν αντικείμενα χωριστών συζητήσεων και δράσεων. Ακόμη, η χώρα μας να παρέμβει στη διεθνή κοινότητα για τις offshore εταιρίες και τις τριγωνικές συναλλαγές, που αποτελούν τα μεγαλύτερα οχήματα φοροαποφυγής και φοροδιαφυγής παγκοσμίως.

Αναφερόμενος ιδιαίτερα στα πλαστά και εικονικά τιμολόγια, ο κ. Σούρλας είπε ότι, βάσει στοιχείων του ΣΔΟΕ, για το έτος 2013, από τους 34.983 ελέγχους διαπιστώθηκαν 1.069.778 παραβάσεις και ποσό συναλλαγών 2.559.351.316 ευρώ. Πρέπει να σημειωθεί ότι τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από τα αποτελέσματα ελέγχων που διενεργήθηκαν σε ποσοστό 15% των επιχειρήσεων.

Γι αυτό, τα φαινόμενα αυτά, πρέπει να παταχθούν με την επιβολή αποτελεσματικών νομοθετικών και διοικητικών μέτρων, κατέληξε ο κ. Σούρλας.

FacebookTwitter

01-9999ff

footer1