31-05-2013

Πλαστά και εικονικά τιμολόγια

Απάτη 2 δις ευρώ το χρόνο

 

Περισσότερα από 2 δισ. € το χρόνο απομυζούν από το ελληνικό Δημόσιο τα κυκλώματα που εκδίδουν και διακινούν πλαστά και εικονικά τιμολόγια.

Αυτή η εκτίμηση προκύπτει από δειγματοληπτικούς ελέγχους αρμοδίων οργάνων ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Γ. Σούρλας και τόνισε: 

Δεν πρόκειται απλά για φοροδιαφυγή ή φοροαποφυγή αλλά για ειδεχθές οικονομικό έγκλημα αφού εισπράττουν από το κράτος τα ποσά αυτά ως επιστροφή ΦΠΑ ακόμα και σε περιπτώσεις που δεν έχουν καμία εμπορική  επιχειρηματική δραστηριότητα.

Θα μπορούσαν να αποφευχθούν ή έστω να περιοριστούν τα φαινόμενα αυτά αν είχε εκδοθεί προ δεκαετίας η υπουργική απόφαση ώστε να εφαρμοστούν οι διατάξεις του άρθρου 46 παρ. 4 του ν. 3220/2004 με τις οποίες προβλέπεται ότι κατά την έναρξη εργασιών ημεδαπών και αλλοδαπών επιχειρήσεων κατατίθεται στις Δ.Ο.Υ. ως ασφάλεια  εγγυητική επιστολή τράπεζας ισχύος ενός (1) έτους. Με την εφαρμογή του μέτρου αυτού θα μπορούσαν ορισμένες κατηγορίες όπως υπερήλικες, άνθρωποι με ποινικό μητρώο, αλλοδαποί, αχυράνθρωποι  να μην  έκαναν έναρξη εργασιών  στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ. Έτσι θα είχαν αποφευχθεί φαινόμενα όπως η περίπτωση του συνταξιούχου που εξέδωσε 365 εικονικά τιμολόγια ύψους 4.081.000 εκ. € και των 48 αγροτών από τη Στερεά Ελλάδα που εξέδωσαν πλαστά και εικονικά τιμολόγια ύψους 222.515.000 € όπως αποκάλυψε πρόσφατα το ΣΔΟΕ. Κι όμως πέρασαν δέκα χρόνια και δεν εκδόθηκε ακόμη η απόφαση. 

Επίσης θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν κυκλώματα απάτης αν η διασταύρωση στοιχείων γινόταν τουλάχιστον ανά τρίμηνο και όχι μία φορά το χρόνο όπως αναφέρουν αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες.

Για την πάταξη αυτών των κυκλωμάτων που λυμαίνονται το δημόσιο χρήμα τόνισε ο κ. Γ. Σούρλας δεν αρκούν οι φιλότιμες προσπάθειες των ελεγκτικών οργάνων αλλά επιτακτική προβάλει η ανάγκη να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη θωράκιση του συστήματος και προς αυτή την κατεύθυνση κινείται το Υπουργείο Οικονομικών, διαβεβαίωσε ο αρμόδιος υφυπουργός κ. Μαυραγάνης.

FacebookTwitter

01-9999ff

footer1