Τίτλοι ανά ημερομηνία

24-6-2006

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ Γ. ΣΟΥΡΛΑ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΔΙΑΒΑΛΚΑΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΗ ΜΟΛΔΑΒΙΑ

 

anakiriksi-epit-didaktora2Κύριε Πρόεδρε της Βουλής,
Κυρίες και κύριοι

Είμαστε σήμερα εδώ για να τιμήσουμε όλους εκείνους που αγωνίσθηκαν , που συνέβαλαν στη διάδοση των ιδεών του Διαφωτισμού και που πρωτοστάτησαν στον αγώνα για την απελευθέρωση των λαών της Βαλκανικής από τον οθωμανικό ζυγό.

Πρωτοστάτησαν με κορυφαίους τον λόγιο ιερομόναχο Δανιήλ Φιλιππίδη- που έζησε τα τελευταία του χρόνια στο Μπάλτς της Μολδαβίας- και τον αρχηγό της Φιλικής Εταιρίας Αλέξανδρο Υψηλάντη που στην πόλη αυτή του Κισινάου ξεκίνησαν τον απελευθερωτικό αγώνα. Τον Φιλιππίδη τον οποίο τίμησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Βορόνιν με την παρουσία του – κατά την εναπόθεση της λάρνακας που μεταφέραμε από τον χώρο που ετάφη – στην γενέτειρά του τις Μηλιές Μαγνησίας ακριβώς ένα χρόνο πριν και τον Υψηλάντη του οποίου το στρατηγείο βρίσκεται στην πρωτεύουσα της χώρας σας. Δράττομαι της ευκαιρίας να σας ευχαριστήσω για το ενδιαφέρον σας και την ουσιαστική σας παρέμβαση ώστε αυτό το σπίτι – το στρατηγείο της Φιλικής Εταιρείας – να γίνει κοινός τόπος μνήμης μεταξύ Μολδαβών και Ελλήνων.

Κύριε Πρόεδρε, εκ μέρους της Βουλής των Ελλήνων αλλά και εκ μέρους του Διεθνούς Ινστιτούτου Διαβαλκανικής Συνεργασίας «Ρήγας ο Βελεστινλής» στο οποίο έχω την τιμή να προεδρεύω , είμαστε εδώ για να σας ευχαριστήσουμε για την φιλοξενία που παρείχατε στους Έλληνες Αγωνιστές της Ελευθερίας , γεγονός που σημαίνει ότι εδώ βρήκαν όλες τις κατάλληλες συνθήκες και προϋποθέσεις , την αμέριστη κατανόηση και τη βαθιά εμπιστοσύνη για την προετοιμασία και έναρξη της επανάστασης για αγώνες με κοινούς στόχους. Πάνω στις βάσεις αυτές που έθεσαν οι Μολδαβοί και οι Έλληνες αγωνιστές για την προάσπιση της ελευθερίας – δηλαδή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας – οικοδομούμε και ενισχύουμε τις σχέσεις των δύο λαών. Σφυρηλατώντας το ένδοξο ιστορικό παρελθόν προωθούμε την προσπάθεια να βρεθούμε μαζί στη μεγάλη οικογένεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε αυτή την ενταξιακή πορεία η Ελλάδα θα συνεχίσει να είναι βασικός αρωγός.

Κύριε Πρόεδρε σας μεταφέρω τους χαιρετισμούς του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια με τον οποίο συναντήθηκα πριν την επίσκεψη αυτή και σας γνωστοποιώ την επιθυμία του να συναντηθεί επισήμως στην Αθήνα τους πρώτους μήνες του 2007 με τον Πρόεδρο κ. Βορόνιν.

Κύριε Πρόεδρε της Ακαδημίας Επιστημών της Μολδαβίας
Αγαπητέ Γκεόργκι Δούκα.

Θέλω να σας ευχαριστήσω θερμά για τη μεγάλη τιμή να με ανακηρύξετε Επίτιμο Διδάκτορα του Πνευματικού σας Ιδρύματος. Σε ένα κορυφαίο ίδρυμα μιας χώρας που έχει αναδείξει σημαντικές πνευματικές προσωπικότητες διεθνούς ακτινοβολίας που αποτέλεσαν τον ιδεολογικό κρίκο για τα πνευματικά άλματα του λαού σας όπως
• Ο εθνικός ποιητής Μιχαήλ Εμινέσκου
• Ο ηγεμόνας και λόγιος Δημήτριε Καντεμίρ
• Ο Στέφαν Τσελμάρε ή Μεγάλος Στέφανος
Όλοι αυτοί κοσμούν το πάνθεον αυτού του θησαυρού που συμπληρώνεται από τους διαπρεπείς σύγχρονους ιστορικούς Ντοϊτσένκο και Ιόββα, αλλά και από τις φωτισμένες μορφές παρελθόντων αιώνων που πέρασαν κι έζησαν στο τότε Κίσνοβο όπως ο μεγάλος ποιητής και φιλέλληνας Αλεξάντερ Πούσκιν και οι Πρίγκιπες Κατακουζηνοί.

Επίσης τα τελευταία χρόνια προσωπικότητες διεθνούς ακτινοβολίας έγραψαν την δική τους ιστορία όπως οι συγγραφείς:
• Αλεξάντρου Χασντέου
• Κωνσταντίν Στέρε
• Αλεξάνδρου Ματβεέβιτς
Άλλα και οι επιφανείς καθηγητές της Ιατρικής Νικολάι Τετσμιτσάνου, της Χημείας Νικολάι Βερμπελάνου από το Μπαλτς. Ακόμα από τον χώρο της τέχνης η σολίστ της Όπερας Μαρία Μπιέσου. Αλλά και ο επιφανής πρώην Πρόεδρος της Ακαδημίας καθηγητής Αντριγιές.

Σε μια εποχή που κατά γενική ομολογία προβάλλεται το κοινωνικό σκότος και τα υποπροϊόντα της κουλτούρας γνωρίζω ότι είστε ηνίοχος σε μια εκπαιδευτική αρματοδρομία για να πολλαπλασιαστούν οι προσπάθειες για την ανάπτυξη της Παιδείας. Μιας Παιδείας που να συμβάλλει στη διαμόρφωση υπεύθυνων και ελεύθερων ανθρώπων που νοιάζονται να διατηρήσουν την εθνική τους ταυτότητα αλλά και να μπορούν να συνεργάζονται με άλλους λαούς ανεξάρτητα της εθνότητας, των θρησκευτικών πεποιθήσεων και των πολιτισμών. Άλλωστε προς τη κατεύθυνση αυτή εργάσθηκαν ο Ρήγας και ο Φιλιππίδης.

Ο Ρήγας εμπνευστής της Διαβαλκανικής Συνεργασίας που ο λόγος του κάθε φορά παραμένει επίκαιρος , το όνομά του υπάρχει στον τίτλο του Διεθνούς Ινστιτούτου Διαβαλκανικής Συνεργασίας στο οποίο προεδρεύω. Ο Ρήγας απέδιδε ιδιαίτερη σημασία στη συμβολή της Μολδαβίας για τον απελευθερωτικό αγώνα της Ελλάδας. Αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι εξέδωσε μόνο τρεις χάρτες , ο ένας από αυτούς αναφέρεται στη χώρα σας.

Ο Δανιήλ Φιλιππίδης σε ένα από τα σπουδαιότερα έργα του τη «Νεωτερική Γεωγραφία» που τυπώθηκε στη Βιέννη το 1791 , έργο εξόχως σημαντικό που αναφέρεται στις αρχές του Ευρωπαϊκού Διαφωτισμού , αφιερώνει στη Μολδαβία το μεγαλύτερο κεφάλαιο από ότι στις άλλες βαλκανικές χώρες.
Με αφετηρία το πρώτο Συνέδριο που πραγματοποιείται σήμερα και με την ένταξή μου στην Ακαδημαϊκή σας κοινότητα σαφώς προκύπτει ότι επιδίωξη μου θα είναι η περαιτέρω συνεργασία σε επιστημονικό , κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο , για την προώθηση των συμφερόντων των δύο χωρών και ευρύτερα της περιοχής έτσι όπως ο Πρόεδρος Βορόνιν προσδιορίζει και εσείς οραματίζεστε.01-9999ff

footer1