Τίτλοι ανά ημερομηνία

Μήνυμα Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Σκανδαλάκη
Για το Διαβαλκανικό Συνέδριο με θέμα «Ο ρόλος της Εκκλησίας στην Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση των Βαλκανικών κρατών»
(Βόλος, 4-7 Δεκεμβρίου 2005)

Αξιότιμοι κυρίες και κύριοι,

Με ιδιαίτερη χαρά πληροφορήθηκα την διοργάνωση από την Ι. Μητρόπολη Δημητριάδος Διαβαλκανικού Συνεδρίου με θέμα τον ρόλο της Εκκλησίας στην Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση των Βαλκανικών κρατών.
Η πρωτοβουλία αυτή της Ι. Μητροπόλεως σε συνεργασία με το Διεθνές Ινστιτούτο Διαβαλκανικής Συνεργασίας θα επιτρέψει χάρη στην συμμετοχή ομιλητών που διαθέτουν εξειδικευμένη γνώση αλλά και συσσωρευμένη εμπειρία , να αναπτυχθεί ένας γόνιμος διάλογος που θα συνεισφέρει ουσιαστικά στην εκτίμηση της προσφοράς της ορθόδοξης εκκλησιαστικής παράδοσης στην ιστορία των βαλκανικών χωρών αλλά και των προοπτικών που ανοίγονται για την ανάληψη από την Εκκλησία ενός ενεργητικότερου ρόλου στην πορεία προς την ευρωπαϊκή τους ολοκλήρωση.

Η ορθόδοξη Εκκλησία , άλλωστε υπήρξε πνευματικός καθοδηγητής και ηθικός συμπαραστάτης των βαλκανικών λαών σε χρόνους δύσκολους στ απώτερο αλλά και στο πρόσφατο παρελθόν και η συνδρομή της σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή για το μέλλον τους όπως είναι η πορεία προς την ευρωπαϊκή ένταξη , είναι ως εκ τούτου και ιστορικά επιβεβλημένη.

Η πρωτοβουλία αυτή προσλαμβάνει , επίσης , έναν ιδιαίτερο συμβολισμό, καθώς το συνέδριο λαμβάνει χώρα στη Μαγνησία, τόπο καταγωγής του Ρήγα Βελεστινλή, του πρωτοπόρου οραματιστή της βαλκανικής ενοποίησης. Σήμερα το όραμα αυτό βρίσκεται κοντύτερα από ποτέ στην υλοποίησή του μέσα στο ευρύτερο πλαίσιο της Ενωμένης Ευρώπης και η Εκκλησία ως θεματοφύλακας της ορθόδοξης εκκλησιαστικής παράδοσης μπορεί να λειτουργήσει ως ο κατεξοχήν συνεκτικός δεσμός των βαλκανικών λαών και να συνεισφέρει ουσιαστικά στην προσέγγισή τους.

Για αυτό με ιδιαίτερη χαρά χαιρετίζω τη διοργάνωση του συνεδρίου αυτού . Δυστυχώς λόγω ανειλημένων υποχρεώσεων δεν θα μπορέσω να παρευρεθώ , θα ήθελα όμως να συγχαρώ την Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος για την πρωτοβουλία και να ευχηθώ καλή επιτυχία στις εργασίες του συνεδρίου σας.

Με εκτίμηση

Παναγιώτης Σκανδαλάκης
Υφυπουργός Εξωτερικών01-9999ff

footer1