Τίτλοι ανά ημερομηνία

«ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΤΗ ΝΕΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΣΥΝΘΗΚΗ»

Δρ Κων/νος Β. Ζορμπάς,
Θεολόγος –Κοινωνιολόγος , Διευθυντής του Παρατηρητηρίου Κοινωνικών Φαινομένων της Εκκλησίας της Ελλάδος.
ΒΟΛΟΣ , 5.12.2005

ΠΕΡΙΛΗΨΙΣ

Οι ευρωπαϊκές κοινωνίες γίνονται όλο και πιο γρήγορα πλουραλιστικές.

Η εκκλησιολογία της Ορθοδόξου Εκκλησίας προσδιορίζει τα όρια μέσα στα οποία μπορούμε να τοποθετηθούμε απέναντι σε κάθε τι το νέο , δίδοντας σημασία στην αξία του ανθρωπίνου προσώπου , ως μέλος αναγεννημένο και μεταμορφωμένο από τα ιερά Μυστήρια της Εκκλησίας. Η Ορθοδοξία παραμένει πάντοτε μια θρησκέια «εν παντί» και πάντοτε ανανεωμένη και ανανεούσα Εκκλησία του Χριστού. Είναι παρούσα σε όλα τα προβλήματα που απασχολούν τον άνθρωπο και τον κόσμο , δίδοντας πάντοτε μια ασφαλή πρόταση ζωής και για το μέλλον του κόσμου και της Ευρώπης.

Η Εκκλησία διεκδικεί σήμερα το δικαίωμα να συμμετέχει σαν κοινότητα με λόγο και πράξη στη διαμόρφωση του κοινού αγαθού της σύγχρονης φιλελεύθερης κοινωνίας. Στη σύντομη παρουσία μας θα περιγράψουμε: πρώτον , την πρόκληση για τις Εκκλησίες για το εάν θα αποδεχθούν την πλουραλιστική φύση της σύγχρονης δημοκρατικής κοινωνίας ώστε να μπορούν αν ενεργούν μέσα στα πλαίσια της κοινωνίας των πολιτών. Δεύτερον , αυτή η παρέμβαση πρέπει να είναι βασισμένη στη θεολογική παράδοση χωρίς να υιοθετεί ούτε ένα άκριτο σχετικισμό ούτε μια αποκλειστικότητα που οδηγούν σε πολιτιστικό ολοκληρωτισμό , παρακμή και επικράτηση της βίας. Τρίτον χρειάζεται να συνδέσουμε τις πράξεις της Εκκλησίας για την προαγωγή της δικαιοσύνης και της ειρήνης στον κόσμο με τις βασικές αρχές και την εμπειρία της Εκκλησίας , ώστε ο λόγος της να είναι «ενσαρκωμένος».

Τέλος , ο σύνδεσμος μεταξύ της χριστιανικής αντίληψης για τον κόσμο και της κοινωνικής δράσης είναι πράξη δημιουργικής δράσης μέσα στη ζώσα Εκκλησία που αγκαλιάζει με την αγάπη όλη τη δημιουργία του Θεού.01-9999ff

footer1