Τίτλοι ανά ημερομηνία

Εν Αθήναις τη 15 Νοεμβρίου 2005

ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΟΤΑΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
κ.κ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΑΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΔΙΑΒΑΛΚΑΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ «ΡΗΓΑΣ ΦΕΡΑΙΟΣ» ΚΑΙ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ ΚΑΙ ΑΛΜΥΡΟΥ
Βόλος 4-12-2005

 

Με ιδιαίτερη τιμή και χαρά απευθύνομαι δια του παρόντος Μηνύματός μου στους διοργανωτές και στους μετέχοντες του Συνεδρίου αυτού , που πραγματοποιείται στην όμορφη πόλη του Βόλου , τους ευγενείς κατοίκους της οποίας και η ταπεινότης μου υπηρέτησε επί σειρά ετών οτε ημην Μητροπολίτης Δημητριάδος. Τώρα επικοινωνώ μαζί σας με την ιδιότητα του Προκαθημένου της Ελλαδικής Εκκλησίας με αισθήματα εξαιρετικώς αγαθά, διότι γνωρίζω ότι τη θέση του Μητροπολίτου κατέχει ο άξιος Ποιμενάρχης της θεοσώστου αυτής επαρχίας Σεβασμιώτατος Μητροπολιτης Ιγνάτιος , τον οποίο και εκ βάθους καρδίας συγχαίρω δια την ολοπροθυμον συμβολήν του προκειμένου το Διεθνές αυτό Συνέδριον ν'ανοίξει τις πύλες του σε τόσους φίλους και αγαπητούς Συνέδρους από τον χώρο της Βαλκανικής και από κοινού με το Διεθνές Ινστιτούτο Διαβαλκανικής συνεργασίας «Ρήγας Φεραίος» να έχουμε σήμερα την σύναξη παρά την κρίσιν των ανθρωπίνων σχέσεων παρά την εθνική διαφορετικότητα και κουλτούρα.

Συγχαίρω ωσαύτως και τον εκλεκτόν Πρόεδρον του Συνεδρίου Α´ Αντιπρόεδρον της Βουλής των ελλήνων εντιμότατον κύριον Γεώργιον Σούρλαν δια τον συντονιμσόν , την έμπνευσιν, το πνεύμα συνεργασίας, την διορατικότητα και την δεξιοτεχνία, προκειμένου να υλοποιηθεί το σπουδαιότατο αυτό εγχείρημα.

Και τω όντι αποτελεί αφορμή ιδιαιτέρας ικανοποιήσεως και θαλεγα εισέτι και ενθουσιασμού το γεγονός ότι σπουδαίοι και εκλεκτοί άνθρωποι που πιστεύουν στα ιδανικά , ως εκείνα του μεγάλου ανδρός Ρήγα Φεραίου του Βελεστινλή συναντώνται επί τω αυτώ για να διαλεχθούν για την καθόλου πρόοδο πνευματική και κοινωνικο-οικονομική στο χώρο των Βαλκανίων. Τα ιδανικά: Η ελευθερία, η δημοκρατία, η ειρήνη, η δικαιοσύνη, τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα του κάθε ανθρώπου είναι κατακτήσεις , οφείλουμε να το τονίσουμε , υψίστης αξίας που εξυψώνουν τον άνθρωπο και παρέχουν δύναμη ψυχής προς αντιμετώπισιν των ποικίλων αδιεξόδων. Ζούμε σε μια δύσκολη εποχή , σε μια εποχή διαφόρων κοινωνικών ανακατατάξεων , εποχή ιδεολογικής συγχύσεως , συγκρητισμού , αλληλεξαρτήσεως διακρατικών συμφερόντων , μετακινήσεως των πληθυσμών, μολύνσεως του περιβάλλοντος, επιστημονικών ανακαλύψεων και νέων δεδομένων της τεχνολογίας. Συνάμα όμως ζούμε όλοι μας και νέες καταστάσεις διαμορφώσεως του ήθους των ανθρώπων , της οικογένειας , της εκπαιδεύσεως , του πολιτισμού , της κοινωνίας μας γενικότερα και δη στην ευρύτερη χερσόνησό μας , την Βαλκανική. Το μείον ερώτημα είναι τι κοινωνία θέλουμε; Σε ποια κοινωνία ποθούμε να ζήσουνε τα παιδία μας;

Μια πρώτη πρόχειρη απάντηση είναι να ζήσουμε εμείς και τα παιδία μας σε μια κοινωνία αφθονίας των υλικών αγαθών. Να μη στερούμεθα τίποτα. Πιο κοινά θα το έλεγα: Να χουμε να τρώμε. Είναι όμως αυτό όραμα, στόχος ζωής , σκοπός ζωής , «τέλος» ως έλεγαν οι φιλόσοφοι της κλασικής αρχαιότητος; Ένας τέτοιου είδους σκοπός ασφαλώς και είναι ευτελής , κινούμενος στη σφαίρα της ασυνεσίας. Ο άνθρωπος , ο κάθε άνθρωπος που είναι το Α και το Ω της θείας Δημιουργίας πέρα από το χοϊκό και ρέον και μάταιον , είναι πλασμένος δια κάτι ανώτερον, το υψηλότερον , το λαμπρότερον , το θείον, το «ωμοιωθήναι Θεώ». Αυτό είναι η υπέρβαση του βροτείου στοιχείου , που καθιστά τον άνθρωπον αρτίαν και ολοκληρωμένη προσωπικότητα.

Εμείς εδώ στα Βαλκάνια και ευλογημένην συγκυρίαν έχουμε εν προκειμένω και εν πλειοψηφία των λαών μας κάτι το κοινό. Και αυτό το μέγιστο αξιολογικό στοιχείο είναι η κοινή μας χριστιανική πίστη. Η πίστη όπως εκπηγάζει μέσα από την αέναη πηγή του Ιερού Ευαγγελίου. Αυτήν την πίστιν οφείλουμε να την διατηρήσουμε «ως κόρη οφθαλμού» διότι η πίστη εξευμενίζει και εκπολιτίζει τον άνθρωπο. Φέρει την γαλήνη μέσα στις καρδιές , σκορπά την αδελφοσύνη μεταξύ των λαών , δημιουργεί κοινωνίες ανθρώπινες , ζεστές , φιλικές , συνεργάσιμες για το κοινό καλό , το κοινό αγαθό που είναι η ευημερία , η κοινωνική ειρήνη και τάξη, η δικαιοσύνη και η εξάλειψη των εγκληματικών συμπεριφορών , η απομάκρυνση της βίας, της διαφθοράς και της ανηθικότητος. Η χριστιανική πίστη εκμηδενίζει τους επικίνδυνους τοπικισμούς , τις φυλετικές διακρίσεις , τους φανατισμούς και τις μισαλλοδοξίες. Η πίστη αυτή του Ευαγγελίου βλέπει τον άλλον ως φίλον, ως εικόνα Θεού , ως αδελφόν.

Σε μια τέτοια κοινωνία πίστεως εις τον Θεόν , αγάπης , αδελφωσύνης επιθυμούμε να ζούμε , να δημιουργούμε , να εργαζόμεθα, να φτιάχνουμε τον χριστιανικό και ανθρώπινο πολιτισμόν μας. Μια απιστούσα κοινωνία αγνοεί την αληθινή οντολογία των όντων και τελικά ματαιοπονεί. Γιατί έχει γραφτεί: «Ουκ επ΄άρτω μόνω ζήσεται άνθρωπος, αλλ'επί παντί ρήματι εκπορευομένω δια στόματος Θεού» (Ματθ. Δ´ , 4).

Προσβλέπουμε με εμπιστοσύνη στη λογιότητά σας , στις ικανότητές σας , στον δυναμισμόν σας , στην πείρα σας , στην ειλικρίνεια της καρδιάς σας , στους πόθους σας για ένα καλύτερο αύριο. Εργασθείτε συντονισμένα , συγχρονισμένα , αποφασιστικά και ουσιαστικά για ένα λυκαυγές της αύριον των Βαλκανίων , ελπιδοφόρο και φωτεινό.

Εύχομαι από καρδιάς επιτυχία στο Συνέδριόν σας τα συμπεράσματα του οποίου θα αναμένω με ιδιαίτερο ενδιαφέρον , διότι πιστεύω ότι θα βοηθήσουν τα μέγιστα στο Διαβαλκανικό γίγνεσθαι.

Ο Πανάγαθος Θεός να σας ευλογεί.

Μετ' ευχών διαπύρων01-9999ff

footer1